časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Analyzátor funkce a účinnosti solárních instalací

|

Chauvin Arnoux Greentest FTV-100
 
Ing. Jiří Ondřík, GHV Trading, spol. s r. o.
 
S narůstajícím počtem solárních elektráren se zvyšuje také potřeba kontroly správnosti in­stalace zařízení a zejména kontrola účinnosti solární instalace. Firma Chauvin Arnoux při­chází s řešením pro týmy odborníků – montážní čety, techniky, údržbáře a kontrolní pra­covníky. Měřicí přístroj Greentest FTV-100 je speciálně zkonstruován pro posouzení a kal­kulaci účinnosti solárních panelů a měničů DC/AC.
 
Přístroj FTV-100 umožňuje zjištění zá­vad na panelech nebo jednotlivých kompo­nentách a ověření celé instalace od solárních panelů po výstup invertorů. Přístroj může mě­řit a zobrazovat všechny fyzikální a elektric­ké parametry solárních panelů v jednom čase a ukládat je do paměti. Všechna měření lze vykonávat simultánně – napětí proud, výkon, teplota apod. Tímto přístrojem lze nastavo­vat konfigurace s použitím jedněch nebo více kleští. Přesnost měření zajišťuje velký výběr proudových převodníků v závislosti na veli­kosti měřeného proudu. Přístroj je vhodný pro použití na instalacích do 3 000 A.
 
Tester přichází s velkým množstvím uži­tečného komunikačního příslušenství pro pře­nos naměřených údajů u rozsáhlejších instala­cí. Modul Remote umožňuje přenos dat také v reálném čase do vzdálenosti 100 m pomo­cí technologie Bluetooth. Lze použít také ko­munikaci prostřednictvím rozhraní RS-232.
 

Měření, zpracování, analýza

 
Pro kalibraci přístroje, zpracování dat a je­jich analýzu se používá programové vybave­ní Greentest Report SW. Zobrazené namě­řené křivky umožňují uživateli kontrolovat rychle a snadno, zda instalace pracuje správ­ně. K analýze lze využít i grafické zobrazení křivky závislosti výkonu na osvětlení. K tomu je určena funkce automatické generace repor­tu. Tento software umožňuje také aktualizaci přístroje FTV-100.
 
Na obr. 4 je vidět modul pro dálkový pře­nos, sonda pro měření teploty Pt100 a pyrano­metr, které jsou umístěny na povrchu solárního panelu na střeše domu (jde pouze o ilustraci či­del pro měření fyzikálních veličin; v reálném případě se umisťují tak, aby nestínila fotovol­taický panel, a nesnižovala tím jeho účinnost).
 
Displej přístroje v antireflexní úpravě umožňuje odečítání hodnot i na přímém slun­ci. Přístroj je vzhledem ke svému použití zkon­struován v kategorii IV/600 V (III/ 1 000 V) s krytím IP67. V základní sestavě jsou podle verze 3 (1) kleště PAC pro měření DC proudu, 3 (1) kleště typu MN pro měření AC proudu, pyranometr, napěťové měřicí kabely, dvě čidla teploty typu Pt100, SW, brašna, baterie a kali­brační certifikát pyranometru.
 
Zájemci o uvedený přístroj mohou navští­vit expozici společnosti GHV Trading na ve­letrhu MSV v Brně (pavilon C, 1. patro, stá­nek 111), který se koná 13. až 17. září 2010.
 
Další informace lze získat na webových stránkách: http://www.ghvtrading.cz
 
Obr. 1. Analyzátor FTV-100
Obr. 2. Popis přístroje a příslušenství
Obr. 3. Schéma zapojení přístroje při kontrole solární instalace
Obr. 4. Ilustrační foto s čidly pro měření fyzikálních veličin
Obr. 5 Křivka závislosti výkonu na osvětlení
 

Přehledová tabulka základních parametrů přístroje