časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Amper 2008

|

AutoCont Control Systems – průmyslová automatizace

hala 3, stánek B6
 
Stejně jako v loni, i v letošním roce bude AutoCont Control Systems patřit mezi jedny z největších vystavovatelů. Nabídne ucelenou nabídkou produktů průmyslové automatizace firem MITSUBISHI ELECTRIC (mikrokontroléry, kompaktní a modulární PLC, frekvenční měniče, servopohony, roboty a systémy CNC), SIEBERT (velkoplošné displeje a displeje pro montáž do panelu) a nově také s produkty firmy HORNER (řídicí panely a systémy distribuovaných vstupů/výstupů, a dále tzv. zákaznická řešení - do stávajících panelů/řídicích systémů jsou implementovány nové funkce a vlastnosti podle konkrétních požadavků zákazníka – možnost „zákaznického“ čelního potisku).
 
Z nejzajímavějších novinek firmy MITSUBISHI ELECTRIC: nové operátorské panely řady E1000 (náhrada starších verzí MAC E150/E200/E300), (před)premiéra nového měniče řady FR-E740 (oficiální uvedení bude až na Hannover Messe) a servopohony MR-J3S připojitelné do sítě CC-link. Divize MITSUBISHI CNC uvede novou lowend řadu M70.
 
Divize automatizace nabídne klíčové produkty firmy SIEBERT. Vedle tradičních řad velkoplošných displejů S302, SX502, SX702 budou k vidění i zcela nová série SX402.
 
Divize datových center nabídne produkty pro instalace infrastruktury v datových centrech a telekomunikacích, s důrazem na rozváděče KNÜRR vybavené rozvodem napájení a účinným chlazením a systémy AVOCENT pro komplexní vzdálenou správu serverů a dalších zařízení. Představeny budou také systémy ADDER pro distribuci A/V signálů jak po kabelu, tak bezdrátově.
 
Část výstavní plochy bude stejně jako loni vyčleněna pro prezentaci produktů sesterské firmy AutoCont IPC , a. s. Ta kromě vlastních průmyslových počítačů vystaví obdobná řešení předních světových výrobců, komponenty pro průmyslová PC, komunikační moduly, průmyslové displeje a další.
 
Všichni zákazníci a zájemci jsou srdečně zváni!
 
Článek a spojení na firmu AutoCont jsou uvedeny na str. 36 – 37.
 
 

DISTRELEC - evropský distributor elektroniky

hala 4, stánek B33
 
Firma DISTRELEC nabízí rozsáhlou škálu kvalitních výrobků od více než 600 uznávaných výrobců s obsáhlou nabídkou z oboru elektroniky, elektrotechniky, měřicí techniky, automatizace, tlakovzdušného zařízení, nářadí a ostatního příslušenství jako například prvky systémů řízení a procesního zobrazení (regulátory/řízení/rozhraní člověk–stroj).
 
Kromě mnoha jiných elektrotechnických prvků představí firma DISTRELEC na veletrhu AMPER 2008 Systém otisků prstů: elektronické zamykací zařízení, možnost uložení až 100 otisků prstů, infračervený proces, termický řádkový senzor, programovatelné přes PC nebo MFD.
 
Software lze zdarma stáhnout na: www.moeller.net, M22-ESA, systém otisků prstů. Standardní dodací lhůta je 48 hodin, cena za dopravu 5,- Euro +DPH (cena je nezávislá na množství zásilky).
 
Mimo tištěného katalogu naleznete celkový program také na CD-ROMu a online obchodu (www.distrelec.com).
 
Distrelec Gesellschaft m.b.H.
Leithastrasse 25, A-1200 Wien
tel.: 800 14 25 25, fax: 800 14 25 26
 
Další informace jsou uvedeny v článku na straně 43.
 

Nový typ frekvenčního měniče VLT® AQUA Drive Danfoss

Danfoss, hala 1, stánek G7
 
Výrobky Danfoss drives (elektrické pohony VLT®) naleznete na veletrhu Amper 2008 na stánku partnerské firmy PEG Drives. S firmou PEG Drives, s. r. o. spolupracuje firma Danfoss již řadu let a předloni se stala autorizovaným partnerem a integrátorem elektrických pohonů Danfoss VLT®.
 
Na stánku firmy PEG Drives naleznete nový typ frekvenčního měniče VLT® AQUA Drive, dále rozrůstající se řadu měničů typu VLT® AutomationDrive FC 300, VLT® HVAC Drive FC 100 a VLT® Micro Drive.
 
Dále bude součástí expozice řada softstartérů Danfoss (MCD 100, MCD 200, MCD 3000), osvědčené měniče Danfoss VLT® 2800 a decentrální řešení s měniči Danfoss VLT® FCD 300, FCM 300 a DMS 300.
 

Elektronické reverzní zátěžové relé s motorovou ochranou – ELR W 3-230AC/500AC-91

Phoexix Contact, hala 3, stánek B10
 
Většina motorů v průmyslu patří do výkonového rozsahu do 4 kW. Tam, kde tyto motory pracují s levým a pravým chodem, jsou dnes (především z ekonomických důvodů) stále velice rozšířené kombinace reverzních stykačů. Kromě dalších nevýhod časté spínání podstatně zkracuje jejich životnost.
 
Elektronické reverzní zátěžové relé s motorovou ochranou je třífázové reverzní zátěžové relé s integrovanou ochranou motoru a funkcí nouzového vypnutí. Je součástí řady INTERFACE a jejího produktu CONTACTRON.
 
Relé typu ELR W 3-230AC/500AC-91 je zařízení typu „4 v 1“, které obsahuje všechny tyto funkce: pravý stykač, levý stykač, relé ochrany motoru a stykače nouzového vypnutí. To vše nabízí na konstrukční šířce pouhých 22,5 mm. Zaručena je i četnost elektrického sepnutí až 30 miliónů spínacích cyklů.
 
Samozřejmostí jsou také veškerá potřebná povolení a certifikace.
 
Bezpečnostní třídy podle:
  • IEC 61508-1: SIL3
  • ISO 13849: PLC e
  • EN 954-1: kategorie 3
Elektronické reverzní zátěžové relé „4 v 1“ z řady CONTACTRON získalo cenu GRAND PRIX 2008 na únorovém 2. ročníku mezinárodního průmyslového veletrhu INDUSTRY EXPO 2008 v Bratislavě.
 

Systémy napájení Murrelektronik

Murrelektronik, hala 3, stánek A16
 
ECO-Rail jsou nové spínané zdroje v rodině systémů napájení firmy Murrelektronik. Nové jednofázové spínané zdroje ECO-rail ve výkonovém rozsahu 1,3 až 10 A, 24 V DC přináší svojí kompaktní stavbou a montáží jak na lištu DIN, tak na šrouby nezanedbatelnou úsporu místa v rozváděčích.
 
Vstupní napětí lze volit v rozmezí mezi 115 V AC a 230 V AC. Standardně z výroby je nastaveno napětí 230 V AC. Plný výkon zdrojů lze využít až do teploty okolí 40 °C. Pro snadnou montáž přípojných kabelů jsou zdroje osazeny odnímatelnými připojovacími svorkami.
 
Další nespornou výhodou těchto zdrojů je možnost sériového řazení zdrojů. Tyto zdroje však nejsou jedinou novinkou, kterou firma Murrelektronik na veletrh přináší. Bezpečnostní relé MIRO SAFETY a nová řada vzdálených I/O v krytí IP20 jsou dalšími novinkami pro použití v rozváděčích. Výhody všech novinek pro vaše aplikace vám rádi představíme na našem stánku.
 
V tomto čísle časopisu Elektro si můžete také přečíst o jedinečných modulech MICO – viz strana 60.
 
Murrelektronik CZ s. r. o.
Průmyslová 762
33301 Stod
Tel. +420 377 233 912
Fax +420 377 233 929