časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Aktuální vzorové smlouvy

|

číslo 5/2004

odborná literatura

Aktuální vzorové smlouvy

autor: JUDr. David Karabec
rozsah: 350 stran
formát: A4
cena: 2 970 Kč

Příručka uvádí vzory smluv a právních podání s komentářem pro každodenní podnikatelskou praxi odpovídající harmonizaci práva ČR a EU. Pomůže jako praktický průvodce při uzavírání smluv a rádce pro obchodování v ČR i v rámci EU.

Vstupem České republiky do Evropské unie začne na našem území platit evropské právo. Tomu předcházelo několikaleté úsilí o harmonizaci našeho právního řádu. Bylo přijato velké množství nových právních předpisů a rovněž byl novelizován velký počet předpisů již existujících.

Obr. 1

Evropské právo se dotkne každého, bez ohledu na to, zda jde o fyzickou nebo právnickou osobu, podnikatele či zaměstnance. Česká republika se bude jako nový členský stát EU aktivně podílet na vytváření evropského práva, zejména na tvorbě směrnic, nařízení, rozhodnutí, doporučení a stanovisek. Současně bude i evropské právo na našem území vykonávat.

Nařízení se pro ČR stanou dnem jejího vstupu do EU přímo závaznými. Právní předpisy, které již byly harmonizovány, zůstanou v platnosti. Rozhodnutí Evropského soudního dvora budou pro Českou republiku přímo závazná. Naše republika bude mít také povinnost evropské právo na našem území aplikovat. Na uvedené významné změny našeho právního řádu a jejich dopad se bude tato nová příručka snažit své čtenáře včas upozornit. Rovněž je s nejdůležitějšími z nich i podrobně seznámí.

Snahou je zmíněné změny, bude-li třeba, promítnout také do již publikovaných smluvních vzorů, a to tak, aby příručka vždy byla aktuální a věrně odrážela skutečný stav.

Recenzovaná příručka také upozorní na dopady vstupu ČR do Evropské unie na společnost. Obsahuje informace ohledně harmonizace práva ČR s právem EU, ohledně možných dopadů na všechny obchodní společnosti a podává přehled podpůrných programů EU. Přímo ve vzorech smluv lze nalézt komentáře a doporučení odborníků, dále vzory souvisejících žádostí, návrhů nebo ujednání. Informace i s odkazy na přesná znění zákonů jsou přehledně utříděny. Stejně tak jsou uspořádány listinné důkazy, které je nutné doložit při návrhu na zápis do obchodního rejstříku. Zodpovězeny jsou zde též otázky týkající se situací, kdy soud objednavateli nepřizná právo na náhradu škody z vad díla. Zmíněny jsou taktéž změny, které přinese novela zákoníku práce, změny v legislativě. V publikaci jsou obsaženy informace o tom, jaké změny se připravují, dále je popsán dopad, který bude mít zákon o zaměstnanosti na problematiku zaměstnávání ve firmě, přiblíženy jsou základy smluvních vztahů a základní náležitosti smluv, např. na co se ve smlouvě nesmí zapomenout. Uvedeny jsou i praktická doporučení a příklady.

Nakladatelství:
Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.
Na Příkopě 18, P. O. Box 756
111 21 Praha 1
tel: 224 197 333, fax: 224 197 555
e-mail: info@dashofer.cz