časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Aktuálně o Ehtercatu

|

číslo 3/2006

Aktuálně o Ehtercatu

Celkem čtyřicet dodavatelů této technologie představilo na veletrhu SPS/IPC/Drives v expozici ETG (Ethercat Technology Group, technologická skupina Ethercat) více než sedmdesát různých produktů Ethercat a patnáct různých producentů prezentovalo Ethercat-Master. Návštěvníci veletrhu mohli zhlédnout řídicí systémy na bázi průmyslových počítačů, vestavné servoregulátory a malé řídicí soustavy pro montáž na sběrnici. Šestnáct výrobců nabízelo hardware a software včetně služeb k implementacím Ethercat-Master (řídicí) a Ethercat-Slave (řízený). Rozsáhlá byla také přehlídka a nabídka servopohonů malých výkonů s inteligentními servoregulátory a pohony větších výkonů do přibližně 20 kW s univerzálními měniči frekvence.

Dalších dvanáct výrobců předvedlo servoregulátory, z nichž většina byla multifunkčního charakteru, a šest dodavatelů mělo v expozici rotační snímače polohy a senzory polohy s rozhraním Ethercat. Spektrum výrobků doplňovaly I/O moduly, ventilové soubory, digitálně řízené regulační ventily, hradla, infrastrukturní komponenty, komunikační moduly a obvody ASIC (Application Specific Integrated Circuits, aplikačně specifické integrované obvody).

Při výběru výrobků byla zřejmá i funkční všestrannost, neboť Ethercat zahrnuje sběrnici I/O, sběrnici servopohonu a bezpečnostní sběrnici. Systémové vlastnosti, jako redundance vedení, které nevyžadují žádný speciální hardware, jakož i tzv. horké vlastnosti (připojení nebo výměna za chodu) podtrhují vhodnost použití pro aplikace s velkými nároky na disponibilitu poháněného stroje nebo zařízení. Tato technologie je vhodná pro schopnost příčné komunikace s řízenými pohony (slave) i několika řídicími pohony (master) také pro vzájemné propojování.

Zvažované varianty technologie Ethercat mají ještě značné slabiny. Ethercatem se jen zčásti nahrazují dosavadní sběrnice, aniž by byl splněn požadavek průchodného řešení. Dalším slabým místem je skutečnost, že jednotlivé varianty jsou sice v odborných kruzích živě diskutovány, ale pouze v teoretické rovině, neboť zcela chybějí skutečné přístroje, nebo existují jen v prototypové podobě (např. Sercos III, Profinet IRT).

Trh s průmyslovým Ethernetem v nebližší době nepochybně čekají velké změny. Také proto lze odborné veřejnosti doporučit průběžné sledování vývoje na tomto neustále se vyvíjejícím trhu.
[ROSTAN, M. – KOCH, K.: Ethercat Update. IEE Messe New, 2005, č. 2, s. 19.]