časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

AHLBORN – měřicí přístroje

|

číslo 8-9/2005

AHLBORN – měřicí přístroje
Dataloggery, infrateploměry, termokamery

Radek Buřil,
AHLBORN měřicí a regulační technika, spol. s r. o.

Stavebnicová měřicí ústředna ALMEMO 5990

Základem měřicí ústředny ALMEMO 5990 (obr. 1) je skříň vybavená hlavní řídicí jednotkou, pamětí až 2,4 MB pro max. 400 000 měřených hodnot a otevřenými boxy pro vložení měřicích karet (jedna karta vždy představuje deset měřicích míst), kterými je možné základní skříň kdykoliv rozšířit. Maximálním rozšířením měřicí ústředny lze získat až 250 měřicích kanálů.

Obr. 1. Stavebnicová měřicí ústředna ALMEMO 5990
Obr. 2. Ruční měřicí přístroj ALMEMO 2690-8
Obr. 3. Termovizní kamera IRFlexCam

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Ústřednu lze využít pro měření mnoha veličin, a to jak fyzikálních (teplota, tlak, vlhkost, průtok, síla, dráha, otáčky, osvětlení apod.) a chemických (pH, redox, vodivost, koncentrace plynů), tak elektrických (napětí, proud, odpor, frekvence). Každý z měřicích kanálů je zcela univerzální a lze k němu připojit jakýkoliv snímač. Naměřené údaje je možné ukládat do vnitřní paměti ústředny nebo přes sériové rozhraní, analogový výstup nebo výstup Centronix posílat na libovolné periferní zařízení pro záznam dat (např. počítač, tiskárnu nebo zapisovač).

Ruční měřicí přístroj ALMEMO 2690-8

Mezi základní vybavení přístroje ALMEMO 2690-8 (obr. 2) patří velký grafický podsvětlený šestnáctiřádkový displej, pět univerzálních vstupů ALMEMO, možnost ukládat data přímo do vnitřní paměti přístroje, výstup RS-232 a další jedinečné funkce, které posunují měřicí techniku firmy AHLBORN před konkurenční výrobce.

Obr. 4.

Obr. 4. Infrateploměry AMiR

Termokamera IRFlexCam

Termovizní kamera IRFlexCam (obr. 3) je zařízení, které využívá zcela novou exkluzivní technologii pro pořízení termografických snímků. Základem termokamery IRFlexCam je termoelektrický detektor s křemíkovým senzorem, umožňující přesné měření teploty a zobrazení termografického rozložení teplotního pole, vše za velmi příznivou pořizovací cenu (již od 390 000 korun, včetně příslušenství). Tyto termokamery mají v praxi velmi široké uplatnění, ať už v oblasti nedestruktivní defektoskopie, v oblasti vědy a výzkumu nebo při kontrole a řízení technologických procesů. Jako příklad lze uvést kontrolu stavu elektrických rozvodů (svorky, spoje), kontrolu mechanických zařízení nebo jejich částí (ložiska), kontrolu stavu obvodových plášťů objektů (izolace, netěsnosti) nebo kontrolu stavu vyzdívek. Uplatní se i v lékařské termografii.

Infrateploměry AMiR

Pro bezkontaktní měření teplot lze kromě termokamer použít také infrateploměry AMiR (obr. 4), které jsou dodávány v různých modifikacích. Tyto přístroje, umožňující bezkontaktní a velmi rychlé měření povrchové teploty všech materiálů i z větších vzdáleností, se těší stále větší oblibě. Přístroje lze objednat jak v provozním stacionárním, tak i v lehkém ručním přenosném provedení. Nejlevnějším modelem, určeným pro všechny, kteří potřebují měřit okamžitou povrchovou teplotu na nejrůznějších místech, je novinka s označením AMiR 7805 (cena tohoto modelu s laserovým zaměřením a optikou 6 : 1 je 3 000 korun).

Další informace o měřicích přístrojích firmy AHLBORN pro měření fyzikálních, elektrických a chemických veličin mohou zájemci získat na adrese:

AHLBORN měřicí a regulační technika, spol. s r. o.
Dvorecká 359/4
147 00 Praha 4
tel.: 261 218 907
fax: 261210744
mobil: 603 432 916
e-mail: ahlborn@ahlborn.cz
internet: www.ahlborn.cz