časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ACS 550 – nový přírůstek do rodiny měničů frekvence ABB

|

číslo 11/2003

inovace, technologie, projekty

ACS 550 – nový přírůstek do rodiny měničů frekvence ABB
Šetří peníze, čas a nervy – výjimečně snadná instalace, uvedení do provozu a ovládání

Společnost ABB, největší světový výrobce měničů frekvence (přibližně 15 % světového trhu), oficiálně uvedla ve finských Helsinkách 11. září t. r. na světový trh novou řadu frekvenčních měničů – typ ACS 550. Tyto měniče jsou určeny pro široké spektrum standardních průmyslových aplikací, v rozmezí výkonů 0,75 až 355 kW a pro síťové napětí 200 až 480 V.

Měnič ACS 550 je vhodný všude tam, kde zákazník vyžaduje a ocení jeho jednoduché uvedení do provozu, obsluhu a údržbu. Řízení měniče je vektorové, bez nutnosti použití zpětnovazebního snímače otáček.

Kromě nového vzhledu (obr. 1) je i uvnitř měniče všechno nové. Odnímatelný ovládací panel s velkým grafickým displejem se ovládá intuitivně – podobně jako mobilní telefony. Panel je vícejazyčný, je vybaven integrovanou funkcí reálného času, umožňující např. určit přesnou dobu poruchy nebo nastavit různé režimy, popř. změnit parametry v určitou předem nastavenou denní dobu. Dalšími užitečnými funkcemi jsou asistenční podpora při uvádění měniče do provozu a při diagnostice poruch, funkce „Help„ a možnost kopírování parametrů z měniče na měnič. Pro zajištění limitů EMC je běžnou výbavou měniče vstupní filtr RFI pro první prostředí (měnič není nutné vybavovat dalším filtrem). Integrovaný brzdný střídač (chopper) je standardem do velikosti 11 kW. Komunikace je standardně zajištěna po integrovaném Modbusu//RS-485 a dále pomocí tzv. adaptérů plug-in s využitím protokolů Profibus DP, DeviceNet, CANopen, ControlNet, Modbus Plus, LonWorks.

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Oproti typu ACS 401 je u měniče verze ACS 550 rozšířen počet vstupů a výstupů a výstupní frekvence je zvýšena na 500 Hz. Snímače teploty motoru (PT100, PTC) je možné připojit přímo na vstup měniče. Dva vestavěné PID regulátory zůstávají standardem.

Tlumivka s proměnnou indukčností

Novinkou je též použití tlumivky s proměnnou indukčností, která automaticky nastavuje svoji indukčnost podle konkrétní zátěže. Tím je dosaženo redukce vyšších harmonických a snížení celkového harmonického zkreslení vstupního proudu až o 25 %.

Ke zvýšení energetické účinnosti a snížení hladiny hluku slouží další zlepšení – automatické nastavení spínací frekvence v závislosti na zatížení a teplotě měniče.

Měnič ACS 550 je pro uživatele velmi snadno ovladatelný. Při prvním zapnutí automaticky nastavuje matematický model motoru. Dále je možné spustit tzv. identifikační běh motoru (ID Run). Tím se přesně nastaví parametry měniče pro konkrétní motor. Rovněž lze pomocí integrovaného menu a funkce „Asistent„ procházet jednotlivé parametry. Při nejasnostech pomůže funkce „Help„.

Prodloužení životnosti ventilátoru chlazení, a tím celého měniče, zajišťuje řízené spouštění ventilátoru, automaticky závislé na teplotě měniče.

Měnič ACS 550 je pro motory do výkonu 90 kW dodáván v nástěnném provedení (obr. 2), pro motory vyšších výkonů ve volně stojícím provedení (obr. 3), s odnímatelným podstavcem umožňujícím snadnou montáž kabelů. Obě verze jsou vyráběny v krytí IP21 a IP54.

V České republice bude prodej měničů ACS 550 zahájen počátkem listopadu 2003. Bližší informace lze získat u zastoupení ABB a jeho smluvních partnerů.

ABB s. r. o.
Oddělení prodeje elektrických pohonů
Sokolovská 84–86
186 00 Praha 8 – Karlín
tel.: 234 322 320, 319, 242, 367
fax.:234 322 310
e-mail: motors&drives@cz.abb.com