časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ACS 550 – nový měnič frekvence ABB

|

číslo 1/2004

inovace, technologie, projekty

ACS 550 – nový měnič frekvence ABB

Karel Jurčíček, ABB s. r. o.

Společnost ABB, největší světový výrobce měničů frekvence pro pohony s asynchronními a synchronními elektrickými motory (asi 15 % světového trhu), oficiálně uvedla 11. září 2003 v Helsinkách na trh novou řadu měničů frekvence označenou ACS 550.

Měniče řady ACS 550 jsou určeny pro široké spektrum standardních průmyslových aplikací v rozmezí výkonů 0,75 až 355 kW a síťové napětí 200 až 480 V. Jsou vhodné všude tam, kde zákazník vyžaduje a ocení jednoduché uvedení do provozu, snadnou obsluhu a údržbu. Řízení je vektorové, nevyžadující použití zpětnovazebního snímače otáček.

Obr. 1.

Novinky vně i uvnitř

Kromě nového vzhledu, je vše nové i uvnitř měniče. Odnímatelný ovládací panel s velkým grafickým displejem nabízí intuitivní ovládání měniče podobné obsluze mobilního telefonu. Panel je vícejazyčný a je v něm integrována funkce reálného času, umožňující např. přesně určit okamžik poruchy nebo nastavení různých režimů, popř. změnit parametry měniče v určitou, předem nastavenou denní dobu. Dalšími užitečnými funkcemi jsou asistenční podpora při uvádění měniče do provozu a při diagnostice poruch, funkce nápovědy a možnost kopírovat parametry mezi měniči. Pro splnění požadavků kladených na elektromagnetickou slučitelnost je standardní výbavou měniče vstupní odrušovací filtr pro první prostředí (k měniči není třeba doplňovat další filtr). Měniče do výkonu 11 kW se standardně dodávají s integrovaným brzdným spínačem (chopper). Komunikace je standardně zajištěna prostřednictvím integrované sběrnice Modbus/RS-485 a dále, s použitím zásuvných (plug-in) adaptérů, po sběrnicích Profibus -DP, DeviceNet, CANopen, ControlNet, Modbus Plus a LonWorks.

V porovnání s typem ACS 401 má měnič ACS 550 větší počet vstupů a výstupů a vyšší maximální výstupní frekvenci – až 500 Hz. Snímače teploty motoru (Pt100, PTC) lze připojit přímo na vstup měniče. Standardní výbavou zůstávají dva vestavěné PID regulátory.

Naprostou novinkou je použití tlumivky s proměnnou indukčností automaticky nastavovanou podle konkrétní zátěže. Výsledkem je redukce vyšších harmonických a zmenšení celkového harmonického zkreslení vstupního proudu až o 25 %.

K dosažení větší energetické účinnosti a ke snížení hladiny hluku je zavedeno další zlepšení – automatické nastavení spínací frekvence v závislosti na zatížení a teplotě měniče.

Jednoduché použití

Měniče ACS 550 jsou pro uživatele velmi snadno nastavitelné. Při prvním zapnutí si měnič automaticky načte základní parametry matematického modelu motoru. Dále je možné spustit tzv. identifikační běh pohonu (ID run). Tím se přesně nastaví parametry měniče pro konkrétní pohon. Prostřednictvím integrovaného menu a funkce Asistent lze procházet jednotlivými parametry. Při nejasnostech pomůže funkce nápovědy (Help).

Delší dobu života ventilátoru chlazení, a tím celého měniče, zajišťuje automatické ovládání chodu ventilátoru v závislosti na teplotě měniče.

Měniče pro motory do výkonu 90 kW se dodávají v „závěsném„ provedení (obr. 1) a pro větší výkony v provedení „volně stojící„ s odnímatelným podstavcem, umožňujícím snadnou montáž kabelů. Obě provedení jsou vyráběna v krytí IP21 a IP54.

ABB s. r. o.
oddělení prodeje elektrických pohonů
Sokolovská 84-86
186 00 Praha 8 – Karlín
tel.: 234 322 320, -319, -242, -367
fax: 234 322 310
e-mail: motors&drives@cz.abb.com
http://www.abb.com/motors&drives
http://www.abb.com/cz