časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ABB získalo cenu za nejúspěšnější energeticky úsporný projekt v roce 2003

|

číslo 2/2004

trh, obchod, podnikání

ABB získalo cenu za nejúspěšnější energeticky úsporný projekt v roce 2003
Akumulátorový systém oceněn jako technický projekt roku

Společnost ABB, globální skupina působící v oblasti energetiky a automatizačních technologií, získala první cenu společnosti Platts, Global Energy Award 2003, za svůj podíl na vývoji světově nejvýkonnějšího akumulátorového systému – viz obr.

Obr. 1

Energetický projekt roku byl oceněn za akumulátorový systém (Battery Energy Storage System – BESS) ve městě Fairbanks na Aljašce. Zmíněný systém vlastní Golden Valley Electric Association (GVEA). Akumulátor byl aktivován v srpnu. BESS bude stabilizovat místní síť a o 65 % sníží počet poruch v dodávkách elektrického proudu pro zákazníky Golden Valley. V případě výpadku proudu BESS vyrobí až 27 MW energie na dobu 15 min. Tak poskytne zařízení dostatek času k přímému napojení na zálohový generátor proudu. Na krátkou dobu je BESS schopen vyrobit dokonce až 46 MW.

Ceny Global Energy Award společnosti Platts se ve svém, již pátém ročníku staly nejprestižnějším programem ocenění v odvětví. Do posledního ročníku soutěže bylo navrženo téměř 200 projektů ze všech kontinentů a ze všech energetických oborů.

Cena za energetický projekt roku je uznáním za inovaci, použití v praxi a ohled na bezpečnost produktu a životní prostředí.

Přední společnost s globální působností Platts poskytuje informace z oblasti energetiky. Již téměř sto let se odvětví energetiky obrací na Platts jako na nejspolehlivější zdroj nezávislých zpráv z oboru.