časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ABB prodává svou pojišťovnu

|

číslo 1/2004

zprávy

ABB prodává svou pojišťovnu

Pokračuje tak ve své strategií cíleného zaměření se na podnikání v oblasti automatizovaných systémů a technologií pro energetiku.

Zurich, Švýcarsko 9. prosince 2003 – ABB, přední společnost v oblasti automatizovaných technologií a technologií pro energetiku, schválila prodej svých podnikatelských aktivit v oblasti pojišťovnictví (spol. Sirius) pojišťovacímu holdingu, společnosti White Mountains, za cenu 3 220 mil. švédských korun (což je asi 425 mil. USD podle směnného kursu k 1. 12.).

Tento odprodej aktiv za hotovost je součástí strategie ABB zaměřit se na oblast základního podnikání firmy v oblasti energetických a automatizovaných technologií a na odprodej vedlejších aktiv, kdykoliv je možné získat maximální hodnotu pro společnost. Podle ředitele finančního oddělení ABB je společnost White Mountains svojí velikostí a geografickou působností tím správným partnerem pro další rozvoj pojišťovny Sirius.

Ze strany ABB představuje tento odprodej aktiv naprostý odchod z pojišťovnictví. Předpokládá se, že k ukončení této transakce dojde ve druhém čtvrtletí roku 2004 a tento akt bude předmětem obvyklého schvalovacího procesu. Pojišťovna ABB byla částí bývalé Finanční divize ABB, jejíž větší část již byla odprodána v minulých letech.

Společnost Sirius zaměstnává kolem 200 lidí, a to ve třech pobočkách – švédské Sirius International, Sirius America a Scandinavian Re. Ke konci září 2003 byly hlášeny její příjmy ve výši 572 mil. USD a zisk před zdaněním ve výši 99 mil. UDS.

ABB je přední světovou firmou působící v oblasti energetiky a automatizace. Umožňuje zákazníkům ze sféry průmyslu, výroby a distribuce energií zlepšit jejich výkonnost při současném snížení škodlivého dopadu jejich činností na životní prostředí. ABB má kolem 120 000 zaměstnanců ve 100 zemích světa.