časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ABB pomáhá posílit zásobování Aljašky elektrickou energií

|

číslo 10/2003

Elektrochemické zdroje napětí, UPS

ABB pomáhá posílit zásobování Aljašky elektrickou energií
Největší světový systém skladování energie v bateriích zahájil provoz

Největší světový systém skladování energie v bateriích, který využívá technologii ABB, zahájil komerční provoz na Aljašce (USA). Počítá se s tím, že systém za 30 milionů dolarů sníží výpadky energie o více než 60 %.

Obr. 1.

„Prvotřídní energetická technologie ABB neustále zvyšuje spolehlivost rozvodné sítě a dostupnost elektrické energie v odlehlých oblastech,„ řekl Peter Smits, šéf divize ABB’s Power Technologies. „Nedávné výpadky proudu ve Spojených státech a Kanadě ukazují, jak důležité jsou záložní energetické zdroje.„

Uvedený bateriový energetický systém tvoří speciálně zapečetěné niklkadmiové baterie. Je řízen společností Golden Valey Association (GVEA). Společnost ABB dodala systém k převodu energie, měřicí, zabezpečovací a kontrolní přístroje a také servisní vybavení. Obě společnosti působí v oblasti Fairbanksu na Aljašce (obr. 1).

Baterie s technologií ABB budou nejenom soustavně podporovat elektrické napětí v distribuční síti během běžného chodu, ale poslouží i jako okamžitý záložní zdroj při poruše. Tím se minimalizuje rušení spotřebitelů.

Obr. 2.

Zajištění spolehlivé zásoby elektrické energie je zásadní zejména v takových oblastech, kde je vedení elektrického napětí dlouhé a kde jsou spotřebitelé od sebe vzdáleni v řádu desítek až stovek kilometrů. Jsou to také oblasti, v nichž venkovní teploty klesají až na –51 cnostech by zamrzlo přibližně do dvou hodin.

Energetický zásobní systém, tvořený 13 760 energetickými články (obr. 2), je při spuštění všech čtyř izolátorových řetězců schopen v případě nouze zásobovat elektrickou rozvodnou síť elektřinou o výkonu 40 MW po dobu šesti až sedmi minut nebo elektřinou o výkonu 27 MW po dobu patnácti minut. Patnáct minut je dostatečná doba na pokrytí výpadku elektřiny spuštěním naftových záložních generátorů. Mezi další výhody bateriového napájení patří snížení vzdušných emisí díky redukovaným rotujícím procesům, pohotová energetická podpora a zlepšená kvalita elektrické energie.

Rozloha bateriového systému je větší než fotbalové hřiště a bude zapsána do Guinessovy knihy rekordů. Baterie, vyrobené z recyklovaného kadmia firmou Saft – výrobcem baterií, jsou bezpečné, spolehlivé a budou po době dvacetileté životnosti znovu recyklovány.

Snižování nákladů

Praha 29. července 2003 – Společnosti ABB se ve druhém čtvrtletí podařilo realizovat úsporná opatření ve výši kolem 160 milionů USD, což je celkem 230 milionů USD za první pololetí roku 2003.

Stejný trend hospodářských ukazatelů uvádí i ABB v České republice. Obě nosné divize vykázaly zvýšení ukazatelů EBIT, nárůst zakázek i pozitivní Cash Flow. Hospodářské výsledky jsou historicky nejlepší za působení ABB v ČR ve dvou po sobě jdoucích čtvrtletích.

Obr. 3. Obr. 4.

Díky programu Step Change došlo k výrazné úspoře nákladů a společnost ABB vykázala pozitivní bilanci.

ABB je přední světovou firmou působící v oblasti energetiky a automatizace. Umožňuje zákazníkům ze sféry průmyslu, výroby a distribuce energií zlepšit jejich výkonnost při současném snížení dopadu jejich činnosti na životní prostředí. ABB má kolem 133 000 zaměstnanců ve více než 100 zemích světa.

V ČR společnost ABB úspěšně prosperuje hned v několika odvětvích. Mezi významné loňské zakázky ABB patřila např. rekonstrukce pražského metra. Hlavními zákazníky v ČR jsou ČEPS, Alstom, ČEZ, DP Praha, Chemopetrol Litvínov, Nová Huť, OKD nebo Kaučuk Kralupy