časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ABB podporuje efektivní využití energie na středních školách

|

Vzhledem k aktuálnosti tématu efektivního využívání energie se společnost ABB rozhodla zjistit, jak se na tuto problematiku dívají studenti středních škol. ABB tedy vyhlásila stejnojmennou soutěž, jejíž první ročník skončil koncem června letošního roku vcelku překvapivým výsledkem.
 
Soutěž byla určena pro studenty třetích ročníků středních škol a v zájmu ABB bylo, aby se do této soutěže zapojily i průmyslové školy, jejichž odborné zaměření je blízké profilu firmy. Cílem soutěže byla vedle snahy o zviditelnění problematiky efektivního využívání energie mezi mladými lidmi také týmová spolupráce a přiblížení firmy ABB, která ctí hodnotu společenské zodpovědnosti a ohledu na životní prostředí, jakož i prezentace elektrotechnických oborů, jako je např. energetika, kterým se lze podrobně věnovat na vysokých technických školách.
 
Soutěž byla slavnostně zahájena 10. března. Přihlášeno bylo celkem třicet jedna tříd ze šestnácti škol z celé republiky, z toho dvacet osm tříd ze středních průmyslových škol a tři třídy z gymnázií. Největší zastoupení měla trojice měst Liberec, Jablonec nad Nisou a Hradec Králové, za kterými následovalo Brno, Zlín a Praha.
 
Úkolem bylo vypracovat samostatnou písemnou úvahu v délce pěti normovaných stran na téma efektivní využití energie. Hodnotící komise, která byla složena ze zástupců ABB a Západočeské univerzity v Plzni, hodnotila originalitu nápadů a možnosti realizace návrhů s ohledem na životní prostředí, včetně jejich ekonomických řešení, grafického zpracování, srozumitelnosti a výstižnosti.
 
První místo získala překvapivě „neodborná“ třída 3. B zaměřená na studium jazyků ostravského Gymnázia Pavla Tigrida, která odevzdala práci na vysoké úrovni jdoucí do hloubky problematiky. Na druhém místě se umístila třída 3. A rovněž ostravského Gymnázia Pavla Tigrida a třetí skončila třída 3. M Střední průmyslové školy elektrotechnické Brno. Vítězná třída obdržela na slavnostním vyhlášení vítězů v prostorách inženýrského centra ABB v Ostravě odměnu – šek ve výši 50 000 Kč. Po oficiální části se vítězové odebrali do nedalekého centra robotiky na krátkou exkurzi s prezentací robotů.
 
[Tiskové materiály ABB.]