časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ABB oznámila výrazný nárůst v počtu nabíjecích stanic v Česku

ABB s.r.o. | www.abb.cz

– Měsíční tempo instalace nabíjecích stanic pro elektromobily v Česku zrychlilo, a to meziročně (2020/2019) téměř o 100 %. Vyplývá to z dat společnosti ABB, která je předním dodavatelem těchto zařízení.

– Aktuálně se uvádí do provozu už 300. nabíjecí stanice ABB v Česku, a to u obchodu Kaufland v pražské Michli pro společnost ČEZ.

Zatímco v roce 2019 vývoj počtu nových stanic odpovídal předchozímu roku a ABB instalovalo v průměru 5 až 6 nabíjecích stanic měsíčně, v roce 2020 tento objem činil téměř deset instalací měsíčně.


Obr. 1. Počty instalovaných nabíjecích stanic

ABB se podílí na budování sítě rychlonabíjecích stanic ve spolupráci s největšími dodavateli elektřiny v České republice, jako jsou společnosti ČEZ, PRE nebo E.ON. Vedle toho dodává stanice k supermarketům Lidl.

„Díky spolupráci s ABB a našimi infrastrukturními partnery v čele se sítěmi prodejen, čerpacích stanic a restaurací se nám loni podařilo instalovat přes 80 veřejných dobíjecích stanic, což je meziročně o 30 více. Letos bychom navzdory pokračující pandemii chtěli udržet loňské tempo výstavby nových, převážně rychlodobíjecích stanic. Do pěti let pak cílíme na ztrojnásobení celkového výkonu stanic v naší síti až na 50 tisíc kW a udržení pozice lídra na českém trhu veřejného dobíjení“, říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

Obr. 2. Mapa nabíjecích stanic
Obr. 2. Mapa nabíjecích stanic

Společnost ABB vstoupila na trh e-mobility již v roce 2010. Do současnosti prodala více než 400 000 nabíjecích stanic pro elektrická vozidla ve více než 85 zemích, z toho bylo více než 20 000 DC rychlonabíjecích stanic a 380 000 AC nabíjecích stanic, včetně stanic prodaných prostřednictvím dceřiné společnosti Chargedot.