časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

85 let výroby v Koposu

|

Na tiskové konferenci, která se konala 18. října 2011 v hotelu Jalta, seznámili přítomné novináře s historií, současností i nejbližší budoucností společnosti Kopos Kolín její generální ředitel Ing. Josef Vavrouch (na obr. uprostřed) a obchodní ředitel MUDr. Jiří Vavrouch (na obr. vlevo).

Vznik firmy se traduje již od roku 1926, kdy akciová společnost bratislavských kabeloven zakoupila od firmy na výrobu cukrovinek rozestavěný objekt v Kolíně, v němž v podstatě okamžitě zahájila výrobu plášťových a pancéřových elektroinstalačních trubek, krabic a ostatního příslušenství. V období první republiky si společnost vydobyla monopolní postavení na trhu. Pobočka bratislavské Továrny na káble, kterou od roku 1939 vlastnila firma Isolit z Jablonného nad Orlicí, se po znárodnění v roce 1949 stala součástí národního podniku Kablo Bratislava, později Kablo Kladno a posléze se podnik osamostatnil a nesl název Kablo Kolín. Postupně se zde vyráběla veškerá domácí produkce elektroinstalačních úložných materiálů. V roce 1994 byl státní podnik Kablo Kolín zprivatizován pod obchodním názvem Kopos Kablo Kolín, s. r. o. Tato společnost se 1. ledna 1996 transformovala v akciovou společnost Kopos Kolín, a. s.

Od privatizace společnost investovala značné prostředky do nových technologií jako základu výroby produktů v nejvyšší kvalitě. Nezbytné rekonstrukce a stavba nových výrobních hal proběhly ve dvou etapách: v roce 2004 až 2005 byla realizována investice do výstavby administrativně výrobní haly a technologie ve výši 300 mil. Kč. Ve druhé etapě v roce 2008 až 2009 se postavila provozně-výrobní a skladová hala. Investice dosáhly výše 176 mil. Kč. V letech 2008 až 2011 Kopos investoval 111 mil. na nákup pozemku a stavbu výrobní haly na Ukrajině. Celkové náklady na modernizaci, inovace, novou výstavbu a nákup technologií dosáhly jedné 1,5 mld. Kč.

Cílem společnosti Kopos Kolín je nejen zachovat úroveň prvotřídních výrobců elektroinstalačních materiálů, ale především být spolehlivým partnerem, a to jak pro zaměstnance, tak především pro odběratele a obchodní partnery. Společnost sleduje technickou dokonalost svých výrobků, stoprocentní kvalitu výroby, bezpečnost a vliv na životní prostředí. V současné době Kopos zaměstnává v ČR 365 lidí, ve 13 dceřiných společnostech v Evropě, Asii a Americe pracuje dalších 156 osob. Věkový průměr zaměstnanců Kopos Kolín, a. s., je 42 let.