časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

50. jubilejní ročník MSV

|

15. až 19. září 2008
 
V září roku 1959 se celé Brno připravovalo na akci, jaká neměla do té doby v tomto městě obdoby (obr. 1). „Mezinárodní veletrh Brno,“ jak zněl oficiální název akce, která se uskutečnila na Výstavišti postaveném již v roce 1927, bylo pro sto padesát tisíc obyvatel tehdejšího Brna svátkem číslo jedna. Po tři týdny bylo Brno co do počtu obyvatel dvojnásobné a titulky dobového tisku hovoří o celkovém počtu 925 tisíc prodaných vstupenek.
 
Cílem tehdejšího veletrhu bylo představit veškeré obory průmyslu a služeb. A proto například před pavilonem B stálo stotunové desetilopatové kolo Kaplanovy turbíny určené pro přehradní nádrž Orlík. Vyváženo na ocelové čočce, stačil jemný dotyk, aby se kolo dalo do pohybu. Pavilon Z představil expozici na výrobu šupinového ledu z ČKD Choceň. Pro ženy zde byla i kanadská expozice kuchyně se zabudovaným automatickým sporákem a chladničkou. Rakouští vystavovatelé měli úspěch s „šeptáčky“, rádii pod polštář. V pavilonu G si mohli návštěvníci vyzkoušet manipulační automatické ruce pro práci s radioaktivním materiálem.
 
V Brně se při příležitosti veletrhu pořádal i nespočet sportovních turnajů - od košíkové, přes fotbal až po „exotické“ umělecké plavání. Kultura byla zastoupena orchestrem Gustava Broma nebo divadelním představením nefalšované čínské opery. Pravidelně se uskutečňovaly módní přehlídky, a to přímo mezi dnešními pavilony G1a G2. Večer na Výstavišti zářil ohromující ohňostroj.
 

Jaký bude strojírenský veletrh v tomto roce?

Součástí plánovaných letošních oslav 50. výročí konání akce bude mimo jiné retrospektivní výstava a televizní dokument s námětem „Jak se vyvíjelo strojírenství v ČR z pohledu vývoje brněnského strojírenského veletrhu“, včetně ocenění firem, které jsou již 50 let věrné brněnskému výstavišti.
 
Jeden z dnů konání MSV by tak měl být vyhrazen vědě a výzkumu ve strojírenství v ČR a Evropské unii, také se bude konat tradiční Den Slovenské republiky.
 
Podrobněji bude představen například projekt České hlavy (výroční ceny za nejlepší vědecké výkony), trendy v inovačních metodách, projekty vysokých škol či grantové programy. Plánována je rovněž debata na aktuální témata s vysokým představitelem EU i s reprezentanty vlády České republiky, zejména o přístupu ČR v těchto otázkách a klíčových prioritách českého předsednictví.
 
Projekt Kariéra MSV 2008 se bude věnovat zejména problematice nedostatku pracovních příležitostí v průmyslu a souvisejících oborech, náborovým metodám, spolupráci škol s firmami a veletrhu pracovních příležitostí.
 
CzechTrade, CzechInvest a Asociace malých a středních podniků nezapomenou na malé a střední firmy. Nebudou chybět semináře, kontraktační setkání a poradenství různého druhu.
 

MSV již po padesáté! Je čas se přihlásit

Do náplně letošního MSV patří také obory, které jsou v lichých letech prezentovány na bienálním mezinárodním veletrhu Transport a Logistika. Portál MSV 2008 tvoří tyto oborové celky:
  • Důlní, hutní, slévárenská, keramická a sklářská technika;
  • Materiály a komponenty pro strojírenství;
  • Pohony, hydraulika a pneumatika, chladicí technika a klimatizace;
  • Plasty, gumárenství a chemie;
  • Nářadí, povrchové a tepelné úpravy;
  • Energetika a silnoproudá elektrotechnika;
  • Elektronika, automatizace a měřicí technika;
  • Ekotechnika;
  • Doprava, manipulace, průmyslové balení, skladování a logistika;
  • Výzkum, služby, instituce.
 

Automatizace

Hlavním tématem MSV 2008 bude pátý ročník průřezového projektu Automatizace - bienální prezentace měřicí, řídicí, automatizační a regulační techniky vystavované v rámci všech veletržních oborů. Od roku 2000 se koná vždy v sudých letech a stejně jako veletrhy MSV a IMT je největší oborovou přehlídkou v regionu střední Evropy. Čtvrtý ročník Automatizace proběhl v roce 2006 za účasti 477 firem z 18 zemí (22,4 % zahraničních) na čisté výstavní ploše 15 154 m2.
 

Mezinárodní veletrh obráběcích a tvářecích strojů IMT

Od roku 1998 se v sudých letech a s podporou Evropského výboru pro spolupráci v průmyslu obrábění a tváření CECIMO koná souběžně s MSV také Mezinárodní veletrh obráběcích a tvářecích strojů IMT. Posledního veletrhu IMT v roce 2006 se zúčastnilo 493 vystavu-. jících firem z 21 zemí (více než 49 % zahraničních) na čisté výstavní ploše 18 600 m2.
 
IMT 2008 představí celé spektrum technologií obrábění a tváření kovů od automatizace až po příslušenství.
 
Redakce Elektro
I vydavatelství odborných časopisů FCC Public s. r. o., redakce Elektro, se chystá na svou tradiční účast na MSV. Při příležitosti jeho konání bude připraveno veletržní dvojčíslo Elektro 8-9/08, v němž se prezentuje většina významných společností pohybujících se v oboru elektrotechniky. Uzávěrka tohoto čísla je 30. července 2008.
 
Nezapomeňte, s titulem Elektro můžete být na 50. MSV na Výstavišti v Brně letos i Vy.
 
Obr. 1a, b. Dobová fotografie Mezinárodního veletrhu Brno z roku 1959