časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

3M zdaleka nejen v elektroenergetice

|

číslo 3/2003

elektroinstalační materiál

3M zdaleka nejen v elektroenergetice

Firma 3M loni oslavila 100 let od svého založení. Na žebříčku nejrespektovanějších světových firem obsadila v posledním hodnocení (podle Financial Times) deváté místo.

Obr. 1.

Elektrotechnická divize české pobočky 3M pořádá několikrát do roka semináře a školení techniků k různým tématům. Technologie smršťování za studena, se kterou přišla firma 3M začátkem sedmdesátých let, dosud nebyla překonána. Několik dalších výrobců tuto metodu převzalo. V poslední době se rozšiřují i aplikace trubic smršťovaných za studena pro různé případy utěsňování.

Společnost 3M má široce rozvinutý inovační program a každý rok přichází s celou řadou novinek. Z poslední doby je to např. rozšířená řada izolačních pásek pro všeobecnou potřebu, stahovací pásky k upevňování kabelů na principu suchého zipu a nové typy pásek pro izolaci v transformátorech.

Pod pojmem 3M se nám v oboru elektrotechniky vybaví výrobky pro údržbu a opravy elektroinstalací – izolační pásky a popisovače, zalévané kabelové spojky, rozdělovací hlavy, teplem smrštitelné spojky, těsnicí a ochranné trubice smršťované za tepla i za studena. Kromě těchto komponent, užívaných zejména v elektroenergetice, má však 3M ve svém sortimentu také bezdotykové teploměry a dále materiály užívané audiotechnice, kosmickém výzkumu, textilním průmyslu, automobilové a výpočetní technice a medicíně.

http://www.3M.cz
http://www.3M.com/elpd