časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

3. sněm Unie elektrotechniků ČR – zaměřeno na Sekci elektrotechniků Středočeského kraje při OHK Kladno

|

číslo 6/2006

3. sněm Unie elektrotechniků ČR – zaměřeno na Sekci elektrotechniků Středočeského kraje při OHK Kladno

Ing. Miloslav Valena, delegát 3. sněmu UE ČR 2006,
místopředseda a člen představenstva Unie elektrotechniků ČR
a předseda Sekce elektrotechniků Středočeského kraje při OHK Kladno

Středočeská sekce elektrotechniků (dále jen Sekce) vznikla před třemi roky jako součást Okresní hospodářské komory (OHK) v Kladně. V OHK je v současnosti asi 84 firem, převážně středních a velkých. Živnostníků-podnikatelů s malým počtem zaměstnanců nebo bez zaměstnanců je velmi málo. Protože se, i přes velké úsilí, nepodařilo vytvořit samostatný cech, sdružení či podobnou organizaci s právní subjektivitou – bohužel pro velmi skeptický až negativní postoj oslovených elektropodnikatelů, bylo představenstvu OHK navrženo vytvořit sekci pod hlavičkou komory. HK je zřízena zákonem pro potřeby podnikatelů a jako taková má sdružovat i různá živnostenská společenstva apod. Po tři roky se snažíme o maximální popularizaci této Sekce, která je součástí Unie elektrotechniků ČR (dále jen Unie), v regionálních podmínkách na všech akcích pořádaných pro elektrotechniky, převážně organizovaných firmou Ing. Valena elektro služby.

Nedaří se stále, i přes celkem rozsáhlou prezentaci, získávat nové členy ochotné se zúčastňovat a spolupracovat na společné věci, ačkoliv při všech neformálních hovorech všichni projevují velký zájem o věc, jestliže je však oslovíte s nabídkou, „mají mnoho práce„ a zájem mizivý. A právě od těchto lidí slýcháme největší kritiku, že se pro elektrikáře nic nedělá. Bohužel si tito lidé myslí, že současný podnikatel, který má tu odvahu pořádat vzdělávací akci a vystoupit před posluchače, je něco jako „charita„, která všechno financuje. Informace je zboží jako každé jiné, dokonce jedno z nejdražších. Přitom kdyby elektrotechnici stáli více při sobě při vytváření společného názoru, jako to umí bohužel jiná odborná společenství, nemohla by státní správa tak beztrestně vyrábět právní zmetky přidávající živnostníkům další a další povinnosti.

Jen pro příklad:

1.
O vytvoření Unie a Sekce bylo v roce 2005 informováno více než 500 elektrotechniků při školení a zkouškách z vyhl. 50/78 Sb. Všem byla nabídnuta možnost spolupráce a vstupu do Sekce. Zájem mizivý, přihlášen nikdo!!!

2.
Během roku 2005 bylo k přezkoušení revizních techniků elektrických zařízení (RT EZ) pod záštitou OHK Kladno a Sekce připraveno více než dvě stě RT. Skutečný zájem mizivý, zejména po vykonání zkoušky. Do současnosti se přihlásili celkem dva pracovníci.

3.
16. aktivu RT Středočeského kraje, pořádaného pod záštitou OHK a Sekce, se zúčastnilo téměř sto elektrotechniků. Všem bylo nabídnuto členství v Sekci, všichni si chválili získané informace. Zájem o členství mizivý, přihlášen nikdo.

4.
Seminářů Kladenské elektrické dny č. 1 a 2, pořádaných pod záštitou OHK Kladno a Sekce, se zúčastnilo několik desítek pracovníků. Všichni si pochvalovali získané informace. Přihlášen nikdo!!!

5.
Na celostátních aktivech RT EZ v roce 2005 i 2006 byla informace o existenci Unie a Sekce předána asi dvěma stům padesáti účastníkům. Zájem byl, přihlášen dosud nikdo!!!

6.
Na 8. setkání elektrotechniků Berounského kraje v Žebráku bylo o existenci Unie a Sekce informováno asi sto dvacet lidí. Zájem byl, přihlášen nikdo!!!

7.
V kursech pořádaných Technickou univerzitou v Suchdole byla podána informace o Unii a Sekci asi šedesáti pracovníkům údržeb velkých podniků z celé ČR. Zájem velký, přihlášen nikdo!!!

V žádném případě tedy nelze říci, že by nebyla elektrotechnická veřejnost o aktivitách Unie či Sekce informována. Nezájem o spolupráci tedy nepramení z neinformovanosti, ale spíše z nezájmu elektrotechniků o toto dění. Z toho je bohužel patrné, že mnoho našich kolegů elektrotechniků ztratilo víru ve zlepšení. Že se elektrotechnická veřejnost nedokáže sjednotit a vydávat „stejný silný hlas„ směrem ke státu, je však stále nepochopitelné.