časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Řešení SpaceLogic Switch&Blind od Schneider Electric nahradí stávající KNX systémy

8. 4. 2021 | Schneider Electric CZ | www.se.com

Společnost Schneider Electric uvedla na tuzemský trh inovovanou řadu SpaceLogic KNX pro řízení chytrých domácností a budov. Systém SpaceLogic umožní výrazně snadnější provoz, instalaci, diagnostiku i správu zařízení. Schneider Electric přichází s novými akčními členy, napájecími zdroji sběrnice KNX, bránami DALI a systémovými prvky, jako jsou liniová spojka a další rozhraní.

Společnost Schneider Electric uvedla na tuzemský trh inovovanou řadu SpaceLogic KNX pro řízení chytrých domácností a budov. Systém SpaceLogic umožní výrazně snadnější provoz, instalaci, diagnostiku i správu zařízení. Schneider Electric přichází s novými akčními členy, napájecími zdroji sběrnice KNX, bránami DALI a systémovými prvky, jako jsou liniová spojka a další rozhraní. Díky nové koncepci akčních členů je výrazně snížen počet prvků a nabídka je tak přehlednější. Tato koncepce vznikla ve vývojovém centru společnosti Schneider Electric v Napajedlích ve Zlínském kraji. Nová řada SpaceLogic KNX získala v minulém roce prestižní ocenění iF Product Design Award.

Komponenty řady SpaceLogic Switch&Blind
Obr. 1. Komponenty řady SpaceLogic Switch&Blind

Chytřejší ovládání světel a žaluzií

Společnost má ve svém portfoliu celkem třicet produktů postavených na standardu KNX, které lze využít k ovládání světel a žaluzií. Světla spíná dvacet z nich, osm spravuje žaluzie a dva jsou kombinované. Polovina těchto produktů bude v rámci modernizace nahrazena systémem SpaceLogic Switch&Blind, který přináší zjednodušení instalace i ovládání. „V našem moravském vývojovém centru vzniklo řešení, kdy lze k Master zařízení připojit pomocí Link Modulu až dva rozšiřující moduly. Díky tomu může zákazník získat 8, 16 nebo 24 relé. V ETS aplikaci si zákazník vybere typ kanálu, a to buď spínání světel, nebo ovládání žaluzií. Klientům se tak výrazně usnadní výběr, a také ušetří čas spojený s instalací a správou, navíc jim v rozváděči zbyde více místa,“ říká Jakub Jiříček, expert společnosti Schneider Electric na ekologické a chytré budovy.

Systém SpaceLogic Switch&Blind umožňuje univerzální použití, kombinuje funkce spínání světel a ovládání žaluzií a rolet. Mimo jiné nabízí i odolnost vůči zapínacímu proudu až 800 A / 200 μs a poskytuje rozhraní USB pro aktualizaci firmwaru a diagnostiku. Výhodou je rovněž intuitivní ruční ovládání a uživatelsky přívětivé rozhraní. Link Modul je k dispozici ve třech různých velikostech.

Switch/Blind master a Extension
Obr. 2. Switch/Blind master a Extension

Snadná instalace i správa

„Instalace zařízení do rozváděče je snadná. Zatímco v obvyklých případech je nutné odpojit KNX konektor, což je v malém prostoru problematické, my jsme v nové produktové řadě použili patentovaný mechanismus pro snadné vyjmutí,“ doplňuje Marek Provalil, šéf vývojového centra v Napajedlích. Chytré řídicí jednotky pro světla a žaluzie se kromě jednoduché instalace vyznačují i praktickým zařízením pro diagnostiku.

Akční členy SpaceLogic KNX jsou osazeny konektorem USB, který slouží k diagnostice a aktualizaci firmware na Masteru i připojených rozšiřujících modulech. O update se stará osvědčený nástroj Device Firmware Update, jenž je zárukou vysoké úrovně kybernetické bezpečnosti aktualizace. V diagnostice uživatelé naleznou informace o času provozu, počtu spínání jednotlivých kanálů, úrovně vnitřních napětí (24 V pro ovládání relé, 3.3 V pro procesor) a mnoho dalších údajů.

Zdroj sběrnice KNX 320 mA  Switch/Blind master
Obr. 3. Zdroj sběrnice KNX 320 mA (vlevo), Obr. 4. Switch/Blind master

Nové zdroje KNX sběrnice, spojky a rozhraní i DALI brány

Nové zdroje navazují na dosavadní nabídku zdrojů s 320 a 640 mA. Tyto umožňují redundantní zapojení dvou zdrojů pro případ selhání jedno z nich. Novinkou je zdroproudu 1 280 mA. Všechny zdroje jsou vybaveny výstupem pro diagnostické účely. Mimo napájení sběrnice KNX jsou zdroje vybaveny standardním výstupem 30 V. Prvky rovněž obsahují ochranu proti zkratu.

Mezi důležité systémové přístroje patří jednotlivá rozhraní jako liniová spojka, router KNX IP, USB KNX a rozhraní KNXIP. Hlavní výhodou je šifrovaná komunikace podle KNX Secure. Všechny prvky se zmenšily na jeden modul a odpadla nutnost externího napájení.

Schneider Electric doplňuje dosavadní nabídku základních DALI bran o další bránu SpaceLogic KNX DALI Gateway Pro. Základní řada KNX DALI Gateway Basic je dostupná ve variantách s jedním, až dvěma DALI kanály, tedy pro 64 nebo 128 svítidel. Prémiová řada SpaceLogic KNX DALI Gateway Pro poskytuje pokročilé funkce jako je DALI 2.0 Multi Master, snadnou integraci do zařízení spaceLYnk, webserver a test nouzových svítidel.

Další informace o řešení KNX SpaceLogic Switch&Blind od Schneider Electric CZ lze nalézt na webináři od Jana Pluhaře: www.youtube.com/watch?v=HqudtqFYCM0.

[Tiskové materiály Schneider Electric CZ]

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021