časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Foxtrot 2 v budovách – propojuje, integruje, řídí, automatizuje

16. 9. 2020 | Teco, a. s. | www.tecomat.cz

Společnost Teco, a. s. pro dvacátá léta jednadvacátého století připravila novou platformu univerzálního řídicího systému z rodiny Tecomat označovanou jako Foxtrot 2. Jde o inovaci systému, který se do průmyslových aplikací, pro měření a regulaci a do tzv. chytrých instalací nasazuje již od roku 2007.

Společnost Teco, a. s. pro dvacátá léta jednadvacátého století připravila novou platformu univerzálního řídicího systému z rodiny Tecomat označovanou jako Foxtrot 2. Jde o inovaci systému, který se do průmyslových aplikací, pro měření a regulaci a do tzv. chytrých instalací nasazuje již od roku 2007.

Foxtrot v budovách a tedy i v showroomech

Praxe ukazuje, že dnešní domy jsou již tak prošpikované technologiemi, navíc od různých výrobců, že bez jejich vzájemné koordinace a integrace to již vlastně nejde. Systém, který je propojí, již dávno není luxusem, spíše standardem a v poslední době už vyloženě nutností, bez které se dům neobejde. Jejich investory a provozovateli jsou soukromé osoby, manželské páry, developeři, tedy většinou laikové v oboru, kterým je třeba možnosti i nutnosti takové infrastruktury objasnit, vysvětlit a ukázat nejlépe v reálném kontextu. Od toho jsou showroomy. Dva z nich v Praze, které jsou vybaveny systémem Foxtrot, realizovala pražská firma ELPRAMO (www.elpramo.cz), která se soustřeďuje na prémiové instalace.

Design Living Concept – inspirace pro chytré řešení domů

Od začátku roku 2019 je v Praze 8 na Rohanském nábřeží (U mlýnského kanálu 5), pod hlavičkou Design Living Concept v provozu ukázkový a plně funkční moderní byt, vybavený inteligentní elektroinstalací na bázi řídicího systému Tecomat Foxtrot. Prostor je určen pro konzultace s odborníky od návrhu jednotlivostí až po realizaci celku. Od vybavení koupelny, přes nábytek, obklady, podlahy, osvětlení, stínění, vše ve vzájemné koordinaci s využitím chytré elektroinstalace. Je tu řízené větrání, klimatizace a topení, do jednotného systému je integrován i zabezpečovací systém. Showroom je otevřen pro předem sjednané schůzky v pracovní dny od 9 do 16 hodin.

Showroom firmy Josko – včetně energy managementu budovy

Další pražský showroom vybavila firma ELPRAMO Foxtrotem ve Stodůlkách. Pod záštitou rakouské společnosti Josko byl v Praze 23. ledna 2020 na adrese Holýšovská 2923/4, 155 00 Praha, otevřen luxusní nový showroom určený nejnáročnějším klientům. S Foxtrotem tu tentokrát nejde jen o typické interiérové aplikace jako žaluzie, rolety, osvětlení a klimatizace, ale je tu předvedena a plně provozována integrace energetické infrastruktury celé budovy. Jmenovitě tu jsou:
– dvě venkovní a asi 20 vnitřních jednotek klimatizace DAIKIN nasazené na topení a na chlazení,
– dvě vzduchotechnické jednotky SystemAir na řízené větrání,
– řízení části osvětlení v prostorech kanceláří s plnou integrací systému Lutron
– stínění – žaluzie a rolety opět od firmy Lutron.

EnergyManagement vlastní budovy obsahuje řízení:
– 15 kWp fotovoltaických panelů na střeše,
– kombinace hybridních střídačů Studer Innotec a on-grid střídače SMA,

Chytré řízení jako standard

Promyšlený energetický management budov dnes již není jen záležitostí vůle osvícených architektů, projektantů a investorů, ale zabývá se jimi i nová Směrnice evropského parlamentu a rady 2018/844/E. Nová směrnice již reflektuje poznání, že realita a fyzika je složitější než prvoplánové úspory pouhým zateplením nebo triviálním a tedy nejlevnějším přidáním fotovoltaických panelů. Z luxusu a z technické nutnosti se řídicí systém v budově nebo v bytě stává de facto navíc i legislativním standardem.– bateriového uložiště 60 kWh firmy Tesvolt.

Ing. Jaromír Klaban, Teco, a. s.,
Ing. Petr Pokora, ELPRAMO, s. r. o.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021