časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

BT-22: jednoduchý multimetr za symbolickou cenu

4. 6. 2020 | Jan Robenek | Conrad Electronic Česká republika, s | velkoobchod.conrad.cz

Zajímavé multimetry lze nyní pořídit i s daní za méně než tři sta korun. A pokud se zájemců, např. kamarádů, sejde více, dostanou od pěti kusů další výraznou slevu. Ale co kompromisy, nebude jich až příliš mnoho?

Zajímavé multimetry lze nyní pořídit i s daní za méně než tři sta korun. A pokud se zájemců, např. kamarádů, sejde více, dostanou od pěti kusů další výraznou slevu. Ale co kompromisy, nebude jich až příliš mnoho?

Obr. 1. Měření teploty pomocí termočlánku
Obr. 1. Měření teploty pomocí termočlánku

Boduje velikostí

Nabídka digitálních multimetrů musí logicky někde začínat a byla by určitě velká škoda, kdyby byly výchozí modely přehlíženy jen proto, že se pohybují až na samotné dolní cenové hranici. To je také případ kapesního multifunkčního měřidla BT-22 značky BASETech, která je známá z testu (S laboratorními zdroji BT-305 má napětí zelenou). Zařízení padne skvěle do ruky, a když bude třeba, bude možné stejným palcem ovládat i otočný přepínač. Jeho pět poloh umožňuje změřit stejnosměrná nebo i střídavá napětí až do 600 V (CAT III), vyčíslit odpor do 20 MΩ a rovněž akusticky ověřit vodivost spoje. S přiloženým termočlánkem typu K multimetr zhodnotí teplotu v rozmezí od –40 do +300 °C (obr. 1). Pokud jde o poslední funkci voliče – NCV – prostor dostane i bezkontaktní test přítomnosti síťového napětí (obr. 2).

Obr. 2. Bezkontaktní měření
Obr. 2. Bezkontaktní měření

Přístroj sází výhradně na automatické přepínání rozsahů, takže si při jeho dalším ovládání uživatel vystačí s pouhými dvěma tlačítky. Žlutým přepíná mezi jednotlivými typy měření (Select), zatímco modré umí přidržet výsledek na displeji (Hold). Dvě zde budou i vstupní zdířky a stejný počet lze očekávat také v případě běžně dostupných 1,5 V baterií typu AAA, které se pohodlně vymění po vytažení zadního krytu jištěného křížovým šroubem. Proud zde přímou cestou přes vlastní vstupy opravdu nelze změřit a nezbývá tak, než se v případě potřeby spolehnout na vhodný bočník a výpočet na základě Ohmova zákona. Cílovou skupinu uživatelů však něco podobného zřejmě trápit nebude a soustředí se místo toho na některé vychytávky, které v této cenové kategorii určitě potěší.

Barva řekne víc

Jako první u přístroje BASETech BT-22 upoutá pozornost lehce zapuštěný panel s příkladně velkými číslicemi zobrazovanými na jinak tmavém pozadí (obr. 3). Jejich kontrast bude při použití uvnitř budov nepochybně stačit, jen je nutné počítat s tím, že se v určitém rozsahu pozorovacích úhlů začínají jednotlivé segmenty přechodně ztrácet. To je ale běžná vlastnost. Ve venkovním prostředí se však může čitelnost zhoršovat a odečítání údajů pak bývá o to složitější, zvláště na přímém slunci. Jednotky, zkratky a použité symboly jsou naštěstí dostatečně velké.

Obr. 3. Zobrazení hodnot velkými číslicemi
Obr. 3. Zobrazení hodnot velkými číslicemi

Pochvalu si jistě zaslouží doplňkový indikátor umístěný v horní části multimetru, bezprostředně nad displejem. Prostor totiž dostává nejen při zkoušce vodivosti (prozvánění), ale také okamžitě po zapnutí přístroje, kdy jednou ze tří barev na své celé ploše krátkodobě signalizuje velikost napájecího napětí baterie. Užitečný bude rovněž při bezkontaktním vyhodnocování NCV, kdy je výsledek signalizován a obsluha varována hned třemi způsoby – akusticky, počtem pomlček na zobrazovacím panelu a také prostřednictvím zelené, žluté nebo i červené kontrolky blikající navíc různou rychlostí. Systém nezklame ani svou citlivostí, kdy bez potíží běžně pracuje na vzdálenost několika centimetrů. Přiblížení k vodiči pod napětím AC výrobce detekuje ve čtyřech úrovních, které jsou pokaždé jasně zřetelné a lze je dobře odlišit i akustickým výstupem.

V plastu a přece robustní

Vzhledem k ceně přístroje ztrácí jakékoli výtky na významu. Jednu si ale odpustit nelze. Přibalené teplotní čidlo je sice užitečné, ale výrobce by měl určitě věnovat větší pozornost způsobu připojení kabelu k oběma banánkům. Odhalené tenké vodiče se mohou velmi rychle poškodit, pokud je ovšem při nešetrném odpojování konektoru z měřidla uživatel rovnou nevytrhne. Klasické testovací kabely v délce 80 cm jsou na tom o poznání lépe. Mají odnímatelné plastové špičky a obsahují i klasické záslepky (obr. 4).

Obr. 4. Přibalené příslušenství
Obr. 4. Přibalené příslušenství

Ačkoli je přístroj BASETech BT-22 celý vyroben z plastu, působí solidním dojmem, nikde nevrže a jeho hrany přesně lícují. Pracuje již od bodu mrazu a dokonce jej bude možné i zavěsit. Poctivě akusticky signalizuje změnu polohy voliče, včetně každého stisku tlačítka, přičemž první přechod z AC na DC napětí je nutné pro jistotu potvrdit raději dvakrát. Systém reaguje rychle a multimetr proto při měření nijak nezdržuje. Po čtvrthodině se také sám a s náležitým upozorněním vypíná, čímž dále šetří baterii. Pokud by měl svítilnu s LED, zářila by o to déle.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021