Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vědci dosáhli supravodivosti při pokojové teplotě

8. 12. 2014 | |

Fyzikové z Max Planck Institutu pro Strukturu a dynamiku hmoty (Max Planck Institute for The Structure and Dynamics of Matter) uvedli kus keramického materiálu do supravodivého stavu bez potřeby dodatečného chlazení, čímž vyvrátili dosud panující přesvědčení, že materiály je třeba ochladit alespoň na teplotu minus 140 stupňů Celsia, aby se dosáhlo jejich supravodivosti.

Vědci použili keramický materiál označovaný jako YBCO (oxid mědi, baria a yttria), který se používá v supravodivých kabelech, elektrických motorech či generátorech, a rozhodli se, že zjistí, co by se stalo, kdyby na materiál nechali dopadat infračervené laserové pulsy. Zjistili, že na zlomek vteřiny měl keramický materiál supravodivé vlastnosti i při pokojové teplotě. Zlomkem vteřiny se v tomto případě myslí několik miliontin milisekundy. To je velmi krátký časový úsek, ale zároveň důkaz toho, že něco jako supravodivost za pokojové teploty je v principu možná.

Podle vědců z Max Planck Institutu supravodivost způsobil chvilkový posun atomů v krystalické mřížce YBCO. Blíže to vysvětlují v tiskové zprávě ZDE.

Tým publikoval článek o objevu v časopise Nature a doufá, že objev pomůže v budoucnu zvýšit potenciál supravodivé technologie, konkrétně tím, že pomůže vědcům vyvíjet materiály s vyšší kritickou teplotou. Jednou by tak mohlo být možné dosáhnout naplnění snu o supravodiči, který je stabilní při pokojové teplotě a nepotřebuje vůbec žádné chlazení.

Čtěte více na sciencealert.com a na phys.org 
Image Credit: Credit: Jörg Harms/MPI for the Structure and Dynamics of Matter