Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

V Národním superpočítačovém centru IT4Innovations začne výstavba datového sálu

27. 8. 2014 | |

První zářijový den bude v budově Národního superpočítačového centra IT4Innovations oficiálně spuštěna tzv. Stavba II, pro jejíž realizaci byla vybrána společnost PRONIX s.r.o. Stavba představuje kompletní vybudování non-IT technologií pro datový sál, ve kterém bude umístěn superpočítač.

„Vybudování non-IT technologií je posledním krokem před nákupem samotného superpočítače, který svým výkonem více než desetinásobně překročí výkon současného superpočítače Anselm. Kvalitní technologické zázemí přispěje k bezproblémovému chodu superpočítače a také k finančním úsporám, kterých můžeme díky inteligentním technologiím dosáhnout,“ vysvětluje ředitel superpočítačového centra Martin Palkovič.

Unikátní non-IT infrastruktura superpočítače zajistí provozní podmínky pro vysoké výpočetní výkony. Jedná se především o možnost přímého chlazení procesorů a pamětí superpočítače pomocí „teplé“ vody. Díky této koncepci bude možné razantně snížit náklady na elektrickou energii na výrobu chladu. Navržené řešení umožňuje rovněž využití odpadního tepla k vytápění budovy a k přípravě teplé užitkové vody. Pro standardní IT technologii bude rovněž využito chlazení prostřednictvím „studené“ vody a jednotek produkujících chlazený vzduch.

Pro realizaci stavby byla vybrána společnost PRONIX s.r.o., se kterou byla 13. srpna podepsána smlouva. PRONIX připraví kromě chlazení i další potřebné technologie. Pro záložní zdroje s výkonem 2 500 kVA byla zvolena technologie dynamické UPS (DUPS). S využitím zálohy na hladině vysokého napětí bude docíleno minimálních ztrát v celém rozvodu napájení. Velké nároky superpočítače na kontinuitu provozu vyžadují topologii N+N, která znamená maximálně spolehlivé napájení celého systému. Autonomie datového centra je zajištěna palivovou nádrží o objemu 20 000 l, která umožňuje provoz při plném zatížení po dobu 40 hodin.

Jako protipožární ochrana provozu datového sálu bude využit systém preventivního hašení se sníženým obsahem kyslíku ve vzduchu, který však nijak neomezuje přítomnost obsluhy. Veškeré systémy budou neustále monitorovány a přehledně vizualizovány pro potřeby dohledu. V běžném provozu, ale i v případě poruchy či odstávky bude obsluha informována o aktuálním stavu všech komponent. Systémy automaticky upozorní na vzniklé alarmové stavy, na které může obsluha bezprostředně reagovat. Ze sledovaných hodnot bude možné hodnotit provozní náklady pro různá zatížení nebo roční období.
„Možnost podílet se na výstavbě Národního superpočítačového centra IT4Innovations považuji za velkou čest. Moderní technologie a způsoby řešení, které při realizaci použijeme, odpovídají významu této instituce. V následujícím období budeme dělat vše proto, abychom naše dobré jméno a prestiž celého projektu maximálně potvrdili“, uvedl ředitel společnosti PRONIX s.r.o. Krzysztof Górski.

Datový sál je součástí nové budovy IT4Innovations, která byla slavnostně otevřena 26. srpna 2014. Celkové náklady na stavbu představují téměř 250 milionů korun. 85 procent z této částky bylo získáno z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. 


Tiskové materiály IT4I a PRONIX