Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Toshiba na CEATEC 2014: Aiko Chihira - robot, který mluví a ovládá znakovou řeč

9. 10. 2014 | |

Na největším japonském technologickém veletrhu CEATEC 2014 (7. až 11.10. 2014) představila Toshiba svůj příspěvek k oblasti japonské robotiky - androida, který dovede mluvit ale také komunikovat pomocí znakové řeči. Aiko Chihira, jak se robot jmenuje, je podle toshiby představitelem nové linie humanoidních komunikačních robotů, které budou člověku" pomáhat, nebo o něj přímo pečovat. Jejich význam poroste s tím, jak Japonská populace stále více stárne. 

Aiko Chihira má silikonovou kůži a byl vyvinut v rámci spolupráce mezi ALAB Inc., univerzitou v Osace, Shibaura Institute of Technology a Shonan Institute of Technology. Aiko Chihira je vybaven 43 servomotory, které pohybují jeho končetinami. Zatímco je poměrně běžné potkat dnes androida nebo robota, který dovede komunikovat a konverzovat, takových, kteří by zvládali zároveň znakovou řeč, ještě stále mnoho není.

Toshiba plánuje, že roboty jako Aiko Chihira budou brzy natolik vyspělí, že v roce 2020 budou moci sloužit jako průvodci zahraničních návštěvníků na Olympijských hrách v Tokiu!

Více například na stránkách Japan Times