Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Spaxels - balet zářících dronů na noční obloze

6. 10. 2014 | |

Spaxels, to jsou quadkoptéry vybavené programovatelným LED systémem. Ve vzduchu vytvoří roj, který je schopen létat v různých formacích a na noční oblozevytvářet dynamické trojrozměrné objekty. Ars Electronica Futurelab jako jedni z mála dovedou pracovat se světlem tímto způsobem a vyjadřit tak estetické formy, které byly dříve možné pouze na obrazovkách počítačů. Skrze Spaxels přichází světlo do trojrozměrného prostoru skutečného světa.

Původní vizí bylo vyvinout displej, který půjde za hranice běžných médií na bázi obrazovky. Hlavní výhodou tohoto způsobu vizualizace je, že při zobrazení konkrétní vizuální formy lze využít výhod digitálního designu, které mnohonásobně přesahují možnosti monitporu počítače, velkých displejů i projektoru. Dovolují vytvořit zcela nový estetický slovník, který skýtá daleko větší svobodu projevu, než jaká kdy byla před tím k dispozici.

Zdrojem inspirace pro spaxels je koncepce pixelu, avšak koordinací jednotlivých světelných bodů v prostoru a jejich charakteristik je možné vytvořit libovolný statický nebo pohyblivý obraz. V této souvislosti, je každá quadkoptéra samostatným spaxelem (prostorovým pixelem), který, jako součást choreografie skupiny, může představovat řadu forem, tvarů a dynamických sekvencí.

Spaxels debutovaly s rojem 49 quadkoptér na Linzer Klangwolke v roce 2012. Po nich následovala řada dalších show po celém Rakousku i v zahraničí. Počáteční fáze vývoje Spaxels je nyní kompletní a jak tým tvrdí, pro další realizace je limitem jen nebe (sky is the limit)! Od architektonických vizualizací až po dynamické prostorové prvky v interiérech, jsou možnosti pro nasazení koordinovaných spaxelových útvarů v široké škále podob prakticky neomezené.

Image credit: Ars Electronica Futurelab