Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Slunce bude do poloviny století dominovat světové energetice

12. 1. 2015 | |

Letošní rok je podle OSN rokem Slunce, proto se i v tomto článku zaměříme na výrobu elektřiny ze slunečního svitu. Slunce může být celosvětově největším zdrojem elektrické energie v roce 2050 před fosilními palivy, větrem, vodou a jádrem. Předpokládá to zpráva Mezinárodní energetické agentury IEA. Organizace vydala dva podrobné plány, kde rozlišuje mezi fotovoltaikou (PV). Tam předpokládá nárůst o 16 % do roku 2050. Dále solární termální energii (STE), která využívá koncentrovanou sluneční energii. U této technologie by mělo dojít k nárůstu o dalších 11 %. Dohromady by mohly solární technologie ušetřit více jak 6 miliard tun emisí oxidu uhličitého ročně, což pro představu odpovídá celkovému množství emisí Spojených států nebo veškeré dopravy na světě.


„Rapidní pokles ceny fotovoltaické technologie v posledních několika letech otevírá nové perspektivy pro využívání sluneční energie, jakožto hlavního zdroje výroby elektřiny v příštích letech a desetiletích“ Doplňuje výkonná ředitelka IEA Maria van der Hoeven. Hlavní poselství obou publikací spočívá v poptávce po jasném, spolehlivém a konzistentním signálu od politiků, který může rozložit riziko pro investory a zvýšit důvěru v tyto technologie.


Na konci roku 2013 byl celosvětově instalovaný výkon solární energie 137 GW, přičemž přibývá tempem dalších 100 MW denně. Rozšíření instalace fotovoltaických panelů bylo mnohem rychlejší než v případě technologie koncentrace sluneční energie. Podle zprávy IEA bude největší boom fotovoltaiky do roku 2030 a to celosvětově. Vedoucí zemí je přitom Čína následována Spojenými státy. Termální koncentrovaná sluneční energie pak bude nacházet uplatnění na velmi slunných místech planety a stane se tak největší příležitostí pro státy Afriky, Indie, Blízkého východu anebo USA.

Celá zpráva na IEA zde www.iea.org

Image credit Wikimedia Commons

 

(pp)