Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Sense: zářící koule, která hlídá váš spánek

24. 7. 2014 | |

Špatně se vám spí a vy nevíte přesně proč? Mačkáte ráno snooze tlačítko, ale stejně se lépe nevyspíte? Znamená to, že jste se vzbudili uprostřed spánkového cyklu a ne na jeho konci. Právě vám pomůže Sense, malá zářící koule, která bude stát na vašem nočním stolku a hlídat, abyste se vyspali tak jako ještě nikdy v životě. Sense pomocí všemožných senzorů hlídá, jak vhodné pro spánek je prostředí, ve kterém spíte.

Jaké senzory to jsou? Tak především senzor okolního osvětlení monitoruje množství světla přítomného ve vašem pokoji a upozorní vás, když je v něm světla příliš, protože to by mohlo zapříčinit, že se vám nepodaří upadnout do hlubokého, odpočinek přinášejícího spánku. Senzory teploty a vlhkosti sledují, zda je úroveň těchto parametrů v místnosti na vhodné úrovni a upozorní vás, pokud je v místnosti příliš teplo na nebo příliš chladno na dobrý spánek. Rovněž hlídá vysoké úrovně vlhkosti, které účinky vysoké teploty ještě zhorší. Další senzor sleduje složení vzduchu a informuje, pokud je v něm příliš alergenů a jiných částic, které by mohly znepříjemnit nebo narušit váš spánek. Senzor blízkosti pak detekuje vaši ruku, když mává před zařízením, a také slouží jako snooze tlačítko, když potřebujete ještě trochu spánku navíc.

Zatímco všechny tyto senzory pomáhají sledovat, co vám brání v dobrém spánku, jiné monitorují to, jak spíte. Sense se připojí pomocí malého knoflíku, zvaného sleeping pill, který se umisťuje do polštáře a odkud detekuje vešekrý váš pohyb. Ta říká Sensu, kdy vstupujete do spánkového cyklu a kdy jej opouštíte a používá se ve spojení s časem, který jste nastavili, aby vás probudil. Sleeping pill komunikuje se Sense přes ANT - bezdrátový komunikační protokol se super nízkými nároky na energii, který naleznete také na mnoha zařízeních od společnosti Samsung. Sense se pak připojí k telefonu přes nízkoenergetický Bluetooth 4.0 a sdělí vám více informací, než jste si mysleli, že by kdy byl za pomoci jednoduché aplikace, která je součástí Sense, schopen zjistit. Aplikace vám počítá skóre založené na tom, jak dobře jste spal a jaké podmínky panovaly v místnosti, kde jste spali. Mikrofon zabudovaný do Sense zaznamenává noční zvuky a porovnává je s vašimi spánkovými cykly, takže v případě, že se ve 2 hodiny ráno spustí alarm a vy se vzbudíte, Sense vám řekne, co se přesně stalo a kdy, a může vám dokonce pustit záznam detekovaného zvuku.

Sense na Kickstarter.com v těchto dnech dosáhnul cílové částky, ale až do 22.8.2014 jej můžete podpořit a třeba i objednat pro sebe jeden či víáce kusů.