Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nové světlo pro svět - letošní Nobelova cena za fyziku patří vynálezcům bílé LED

7. 10. 2014 | |

Švédská královská akademie věd rozhodla, že Nobelovu cenu za fyziku za rok 2014 získají: Isamu AkasakiMeijo University, Nagoya, Japonsko and Nagoya University, Japonsko, Hiroshi Amano z Nagoya University, Japonsko a Shuji Nakamura z University of California, Santa Barbara, Kalifornie ve Spojených státech amerických. Cenu obdrží za „vynález účinné diody emitující modré světlo, která umožnila vznik výkonných a přitom úsporných zdrojů bílého světla zcela nového typu.

Letošní laureáti Nobelovy ceny byli odměněni za objev nového, energeticky úsporného a k životnímu prostředí šetrného světelného zdroje – LED diody emitující modré světlo. V duchu Alfreda Nobela porota každoročně oceňuje vynález s největším přínosem pro lidstvo; s pomocí modré LED bylo možné zcela novým způsobem vytvořit bílé světlo. S příchodem LED zdrojů získalo lidstvo novou a efektivní alternativu ke konvenčním světelným zdrojům.

Když Isamu Akasaki, Hiroshi Amano a Shuji Nakamura získali poprvé z polovodičové diody na počátku roku 1990 pronikavé modré paprsky, započali vlastně revoluci ve světelné technice. Červené a zelené diody byly tehdy známy již dlouhou dobu, ale bez modrého světla nebylo možné vytvořit zdroje svítící bíle. Přes značné úsilí, a to jak ve vědecké komunitě tak v průmyslu, modrá LED zůstala výzvou po tři desetiletí od objevu principu LED.

Těmto třem vědcům se podařilo to, na čem všichni ostatní ztroskotali. Akasaki spolupracoval s Amanem na University of Nagoya, zatímco Nakamura byl zaměstnán v Nichia Chemicals, malé firmě v Tokušimě. Jejich vynálezy byly revoluční. Po celé 20. století svítily žárovky - 21. století bude osvětleno LED diodami.

Bílé LED vydávají jasně bílé světlo, mají dlouhou životnost a jsou energeticky velmi efektivní. Stále se zlepšují, jsou stále efektivnější, mají vyšší světelný tok na jednotku elektrického příkonu. Nejnovější rekord je něco přes 300 lm/W, což odpovídá 16 běžným žárovkám nebo 70 zářivkám. Protože asi čtvrtina světové spotřeby elektrické energie připadá na osvětlení, LED diody přispívají k ochraně zdrojů naší planety. Snižuje se také spotřeba surovin, protože LED vydrží svítit až 100 000 hodin, v porovnání s 1 000 hodinami u žárovek a 10 000 hodinami u zářivek.

LED zdroje jsou velkým příslibem zvýšení kvality života více než 1,5 miliardy lidí na celém světě, kteří zatím nemají přístup k elektrické sítí: vzhledem k malým nárokům na napájení mohou být poháněny levnou místní solární energií. Vynález modré LED, starý jen dvacet let, tak přinese prospěch pětině obyvatel planety.

Více na nobelprize.org
Image credit: © Johan Jarnestad, The Sweedish Royal Academy of Sciences