Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Německo vyhlášeno energeticky nejúčinnější ekonomikou

22. 7. 2014 | |

Německo je energeticky nejúčinnější zemí s výraznou snahou stavět energeticky šetrné budovy. Čína rychle dosahuje také velmi vysoké úrovně, uvádí se ve studii, kterou vydal Americký výbor pro energeticky účinnou ekonomiku (American Council for an Energy-Efficient Economy) minulý čtvrtek.
Studie srovnávala 16 významných ekonomik - jako "nejhorší" označila Mexiko, a vyjádřila pochybnosti o tempu, jímž opatření v toto oblasti podnikají Autrálie a Spojené státy.

Výbor dal Německu nejvyšší hodnocení zejména za to, jaké klade požadavky na rezidenční i komerční výstavbu. Jeho cílem je totiž do roku 2020 snížit spotřebu energie o 20 procent oproti stavu roku 2008. Německo dosahuje vysokého ekonomického růstu a přitom je schopno zlepšovat efektivitu a omezovat škodlivé environmentální vlivy obchodu s energií. Druhé místo přiřkla studie Itálii za její systém přepravy energie a Evropské unii jako celku místo třetí. Čína a Francie se dělí o čtvrté místo a Velká Británie s Japonskem o páté.

Studie uvádí, že Čína spotřebovává nejméně energie převedené na podlahovou plochu, i když nemá ty nejpřísnější omezení pro efektivní nakládání s energiemi. U Austrálie, která se umístila na 10 místě nachází studie tendence ke směřování spíše pryč od účinnosti a o Spojených státech na 13 místě říká, že sice učinily veliký pokrok ale stále energií neuvěřitelně plýtvají.

Celý článek na phys.org