Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Microsoft představil beta verzi systému Cortana - odpovědi na Siri a Google Now

3. 4. 2014 | |

Společnost Microsoft představila na konferenci Build 2014 Windows phone 8.1 s beta verzí systému Cortana – který bude kromě jiného novým hlasovým vyhledávacím nástrojem pro operační systém Windows Phone 8.1. Cortanu pohání algoritmy vyhledávače Bing a pravděpodobně nahradí vyhledávací funkci ve Windows Phone a bude možné do ní vstoupit přes speciální Live tlačítko. Cortana dokáže volat, posílat textové zprávy, zapisovat poznámky, připomínat a zapínat budík nebo jiný druh upomínek a integruje jednotlivé aplikace v rámci Windows. Microsoft také uvedl, že bude spolupracovat s aplikacemi třetích stran - již nyní je systém integrovaný například s Hulu nebo Facebookem. Manager projektu Windows Phone Joe Belfiore předvedl některé funkcionality Cortany na konferenci Build 2014.

Podobně jako Siri a Google Now nebude Cortana potřebovat učit se rozpoznat váš hlas a od začátku se bude snažit s vámi komunikovat. Aplikace se také v průběhu užívání bude stávat chytřejší s tím, jak bude rozpoznávat vaše vyhledávací požadavky, zájmy, preference a aplikace které používáte. Například se vás tak může zeptat, jestli má zarezervovat let, který našla ve vašem e-mailu. Belfiore také předvedl, jak Cortana může fungovat jako jakási obdoba sekretářky, která zajistí, abyste nebyli vyrušováni když si to nepřejete, přestože vybrané osoby se k vám budou moci dostat i tak.

Integrovány jsou již také některé aplikace třetích stran – Microsoft začal se svojí verzí Skypu který může spouštět hovory na základě hlasových pokynů. Pak předvedl Hulu k vyhledání konkrétního videa a Facebook když se zeptal Jak se má Terry Myerson což ho přvedlo rovnou na jeho profil.

Obrázek: Verge
Více například na
Engaget