Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

LED svítidla budoucnosti: nižší spotřeba energie, vetší světelný výkon

16. 3. 2014 | |

O LED světelných zdrojích se ví, že jsou trvanlivé a šetří energii. Vědci ve Fraunhofer IAF nyní našli způsob, jak docílit toho, aby LED zdroje byly ještě kompaktnější a přitom měly vyšší světelný výkon. Docílí toho využitím nitridu galia namísto klasického křemíků v tranzistorech předřadníků.

Klasické vláknové žárovky jsou nyní v EU zakázány a do roku 2016 budou zakázány i žárovky halogenové s příkonem nad 10 wattů. LED diody tak mají nejlepší šanci stát se světelným zdrojem budoucnosti. Odborníci předpovídají, že LED zdroje s tzv. retrofit paticemi (kompatibilní s paticemi pro klasické žárovky), získají v roce 2015 poprvé převahu nad klasickými zdroji. LED zdroje mají řadu výhod: spotřebují méně energie, mají životnost od 15 000 do 30 000 hodin a plné svítivosti dosáhnou prakticky ihned po té, co jsou zapnuty.

Mají však také jednu slabinu: poměrně vysoké nároky na vyrovnanost napájecího proudu. Potřebují konstantní dodávku po celou dobu provozu, jíž se dosahuje pomocí speciálního předřadníku s transformátorem. Vysoké jsou tak zejména nároky na elektroniku v tomto předřadníku. Výzkumníci z Fraunhoferova institutu IAF ve Freiburgu zkoumali možnost , zda by nebylo možné tranzistory pro tyto předřadníky vyrábět z nitrdu galia (GaN) namísto klasického křemíku.

Zjistili, že spínací frekvence GaN transformátorů může být až 10 krát vyšší než rychlost konvenčních křemíkových. To znamená, že na srovnatelně výkonný přepínač stačí desetina kapacity, což přepínač zlevní a zmenší také jeho požadavky na prostor. Jeho efektivita naopak stoupne až na 86 procent, což je o jedno až čtyři procenta lepší hodnota než u křemíkového tranzistoru. Výměnou tranzistorů se u zdroje zvýšil i světelný výkon a to z 1000 na 2090 lumenů.

Více na stránkách FRAUNHOFER IAF
Obrázek: www.iaf.fraunhofer.de