Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Kamera rychlejší než světlo

9. 12. 2014 | |

Odraz světlaVysokorychlostní kamery, schopné zaznamenat scénu rychlostí 120 nebo 240 snímků za sekundu, nám skýtají některé možnosti, jichž se nám u běžných kamer (natáčejících cca šestinásobně nižší rychlostí) nedostává. Mrknutí oka milované osoby můžeme čtyřikrát zpomalit a kochat se jím bez obvyklého trhání. Velmi pomalý pohyb naopak můžeme v přehrávači čtyřikrát zrychlit, opět aniž by tím utrpěla plynulost obrazu, takže divák může nabýt dojmu, nebudou-li v záběru plující mraky, že na dopravních stavbách je vše v pořádku.

Nejen proto průmyslové kamery „zvládají“ tisíce snímků za sekundu. Ovšem chcete-li zachytit pohyb samotného světla, potřebujete něco rychlejšího. Na Washingtonově univerzitě v St. Louis vyrobili kameru natáčející rychlostí 100 miliard snímků za sekundu. Američtí výzkumníci toho dosáhli tak, že senzor kamery se pohybuje společně se světlem, což je základní vlastnost použitého typu kamery (streak camera), doposud však k natáčení světla neupotřebené. Výstupem je 2D obraz, rovněž odlišný od 1D zobrazení z dřívějších pokusů.

Vědci tak například mohli zaznamenat cestu světla, které se za desetinu pikosekundy odrazilo od zrcadla. Škarohlídi tvrdí, že jde pouze o záznam procesu pomalejšího než rychlost světla, který proběhne v plynu, když jím projde puls laseru, vědci však věří, že jsou světlu takříkajíc v patách – a bližší výzkum jeho chování, nejen co se týče šíření, lomu a způsobu průchodu různými prostředími, je jednou dovede až k vytvoření „neviditelného“ materiálu.

Čtěte více na engadget.com
Image Credit: Nature