Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Intel představil svou strategii pro internet věcí

16. 12. 2014 | |

Před očekávaným přívalem vyhlášení nových aliancí na začátku ledna na veletrhu CES, oznámila vytvoření nové platformy k budování interoperabilního ekosystému pro internet věcí společnost Intel. Platforma bude mít za cíl usnadnit propojení zařízení a zvýšit úroveň zabezpečení dat, což jsou dvě klíčové oblasti, jejichž zlepšení je podmínkou dalšího rozšíření a využití internetu věcí. Se svými novými levnými procesory Quark vyznačujícími se ultra nízkou spotřebou a po větším množství softwarových i hardwarových akvizic, má Intel dobrou pozici, aby se na trhu internetu věcí prosadil. Přesto bude čelit tvrdé konkurenci firem jako je Qualcomm, který na internetu věcí pracuje už několik let.

Intel plánuje nedávno nakoupené firmy využít pro vybudování komplexní platformy:

  • Wind River (zakoupen v roce 2009 za 880 milionů dolarů), zajistí řešení pro nastavení zařízení, sběr a analýzu dat.
  • McAfee (pořízen v roce 2011 za 7,7 miliard Kč), nyní součást Intelu, zajistí větší zabezpečení pro vstupní zařízení.
  • Intel Mashery (zakoupen v roce 2013 za 180 milionů dolarů), poskytne řešení, díky němuž bude snadnější vytvářet a spravovat API.

Kromě toho Intel oznámil partnerství se systémovými integrátory a prodejci řešení, jako jsou Dell, SAP, Accenture nebo Booz-Allen. Tato nová partnerství dokazují, že se Intel snaží transformovat z výrobce procesorů na dodavatele hardwarových a softwarových řešení. Za rok 2014 Intel vykáže asi 1,8 miliardy dolarů na příjmech z řešení pro internet věcí a prodeje softwaru do zařízení mimo tradiční PC segment.

Hlavním konkurentem Intelu v oblasti internetu věcí bude nejspíš Qualcomm, který se stal dominantním hráčem v segmentu mobilních čipů. Společnost má před Intelem výrazný náskok - již v loňském roce vyhlásila na Linuxu založenou AllJoyn open source platformu. V alianci je nyní více než 70 společností, mezi jinými Microsoft, Cisco, Panasonic, Sony.

Původní článek na extremetech.com, více v tiskové zprávě společnosti Intel
Image Credit Intel

 

(ov)