Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Google I/O 2014 Keynote: wearables, auta, a nový Android ‘L’

26. 6. 2014 | |

Ve středu 25.6. se konala konference Google vývojářů, nazvaná Google I/O. O prezentaci v úvodní téměř 3 hodinové přednášce se podělilo několik zástupců Googlu a každý se vždy věnoval jiné skupině novinek v operačním systému Android.

Tou první a největší je nová verze Androidu jako takového, zatím nemá žádné označení podobné těm, jako měly verze předchozí, hovořilo se o něm prostě jako o "Androidu L." Jednou z jeho vlastností bude tzv. "personal unlock" - způsob, jímž zařízení rozpozná, zda je v bezpečném prostředí a pokud ano, odemkne se.

V nové verzi dostane prostředí Androidu nový vzhled, nazvaný Material Design. Je to významná změna oproti tomu, jak vypadal a choval se Kit Kat a dotkne nejen Androidu – podobně bude přizpůsoben také Chrome a webové služby Googlu.

Dále byl představen Android for Work. To je řešení pro firmy, které obsahuje nativní editaci dokumentů Microsoft Office a technologii, která od sebe odděluje pracovní a osobní data a zároveň jim dovoluje spoluexistovat na jednom zařízení. Je zde také nový tarif pro Google Drive for Work, který je nyní 10 dolarů za uživatele za měsíc s neomezeným ukládáním dat.

Google naznačil, kam dále Android zamíří z mobilů a tabletů. Hovořilo se o Android Wear, verzi operačního systému uzpůsobeného pro hodinky. S hodinkami můžete komunikovat pomocí řeči, nebo se můžete dotýkat displaye a přecházet mezi jednotlivými informacemi. Modely vybavené senzory mohou sledovat také vaši tělesnou aktivitu nebo srdeční tep.

Dalším představeným byl Android Auto, řešení, které umožňuje interakci mezi telefonem, vaším vozem a vámi když jej řídíte - čtení textových zpráv nahlas, přehrávání hudby nebo hledání otevřeného podniku či obchodu v blízkosti místa, kde se nacházíte a navigace tam. Centrem a mozkem aplikace je zařízení s Androidem, ne auto, takže pokud měníte své telefony častěji než auta, je to dobrá zpráva.

Představena byla také Android TV, která rozšiřuje android také do oblasti televizí. Zatím se jedná je o software, televizi a set-top box, výrobci ale slíbili, že hardware bude k dispozici příští rok.

Dalším představeným byl Google Fit – nová platforma pro monitoring zdravotního stavu a trackování dat v rámci aplikací.
Na závěr přednášky byl všem účastníkům slíben jako dárek zaslání představených LG nebo Samsung Smart Watch a nebo Motorola Watch, až budou k dostání později v létě.

Stránky I/O 2014
Text použit z www.macobserver.com