Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Fotovoltaické elektrárny vydělávají v Německu více než větrné, ačkoliv vyrábí méně elektřiny

5. 8. 2014 | |

Nedávno vydaná studie Fraunhoferova institutu se zabývá výnosy z fotovoltaických a pobřežních větrných elektráren v Německu. Zpráva poukazuje na skutečnost, že fotovolatické instalace generují podstatně vyšší zisk než ty větrné, přestože produkují méně elektrické energie.

Výzkum srovnává množství vyrobené elektřiny podle jednotlivých spolkových zemí, velikosti instalací nebo typu obnovitelného zdroje a k nim vztahuje roční zisky z jednotlivých zařízení. Výsledky za rok 2012 ukazují, že zisk vykázaný u onshore větrných elektráren byl o 750 milionů EUR nižší než zisk fotovoltaických instalací, který činil 2,7 miliardy EUR, a to přesto, že větrné elektrárny vyrobily více elektrické energie.

Snaha o rozšíření kapacit OZE a zvýšení jejich podílu v energetickém mixu je nákladný proces, který financují primárně koncovi zákazníci z příspěvků na obnovitelné zdroje. Očekává se, že systém financování zůstane v Německu nezměněn i v příštích letech. Otázka, zda některé regiony či hráči na energetickém trhu na tomto procesu vydělávají a kolik však dlouhodobě zůstává stranou. .

Zpráva Fraunoferova institutu nedává jasnou odpověď na otázku, čím je tento fenomén způsobem, nicméně ůpřináší velmi podrobný rozbor ziskovosti jednotlivých elektráren, které v něměcku fungují.

Celou zprávu naleznete ZDE 

Foto: Wikipedia Commons: Armin Kübelbeck