Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Dva ruští vědci shánějí prostředky na stavbu Teslových věží – chtějí pomoci uspokojit rostoucí světo

7. 7. 2014 | |

Dva ruští fyzikové se snaží získat prostředky na realizaci projektu bezdrátového přenosu energie, původně navrženého význačným vynálezcem 20. století Nikolou Teslou. Solární panely by podle nich ve spojení s vylepšenými teslovými věžemi mohly vyřešit problém rostoucího celosvětového hladu po energii.

Leonid and Sergej Plekhanov, absolventi moskevského Institutu fyziky a techniky říkají, že strávili několik let studiem Teslových patentů a deníků a nyní věří, že se Tesla se svým nejambicióznějším projektem – bezdrátovým přenosem energie, Tesla dostal velice blízko bezprecedentnímu objevu, který se mohl dočkat velkého rozšíření.

Vědci požadují 800 tisíc dolarů na zrekonstrukci slavné Wardenclyffe Tower, kterou kdysi postavil sám Tesla, aby mohl testovat své nápady a najít komerční řešení pro svůj nápad s bezdrátovým přenosem energie na dlouhé vzdálenosti. Bratři Plekhanovové se snaží peníze získat přes portál Indie Gogo. Kampaň trvá do 25. července. Zatím projekt záskal asi jen 3 % z potřebné částky (6.července 2014 bylo na účtu okolo 27 tis dolarů od 650 dárců).

Podle autorů projektu by energetické potřeby dnešní civilizace mohly být pokryty jedinou solární farmou, o ploše asi 316x316 km (100 000 km celkem) umístěnou v poušti na rovníku. Jedinou překážku zatím představuje přenos této energie ke spotřebitelům, protože ztráta energie je přímo úměrná vzdálenosti, na niž je energie přenášena.

Stránka projektu na Indie Gogo