Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Družice NASA bude sledovat emise oxidu uhličitého

6. 8. 2014 | |

Program Uhlíkové observatoře na oběžné dráze (OCO - Orbiting Carbon Observatory) agentury NASA, to neměl ze začátku vůbec lehké. Již před pěti lety mělo být spuštěno Globální sledování vstupu oxidu uhličitého do atmosféry, jenže první družice OCO-1 se zřítila do Jižního ledového oceánu. Letos v červenci konečně NASA vypustila na oběžnou dráhu dvojče ztracené družice.

Satelit vynesla 2. července raketa Delta II, která odstartovala ze základny Vandenberg v Kalifornii. Hlavním úkolem OCO-2 bude sběr kvalitnějších informací, týkající se zdrojů a úložišť oxidu uhličitého. Vědci dosud neví, kde a jak je uložena více než polovina oxidu uhličitého, kterou lidstvo vyprodukovalo od začátku průmyslové revoluce.

OCO-2 bude provádět přibližně 100 000 měření denně. Kromě sběru dat o CO2 bude družice zároveň monitorovat pomocí fluorescenčních stop, které po sobě zanechal proces fotosyntézy růst rostlin. Co však OCO-2 nedokáže, je přesné sledování CO2, vzniklého lidskou činností. Další otázkou je sledování emisí metanu, dalšího skleníkového plynu. Ten uniká do atmosféry především při těžbě ropy a zemního plynu. Sledování metanu bude zahájeno až v příštím roce, kdy Evropská vesmírná agentura ESA vyšle na oběžnou dráhu satelit Tropospheric Ozone Monitoring Instrument (Tropomi) za 45 milionů EUR.

Bližší info v češtině zde                                                                                                                                                                                                                    

Zpráva na IEEE Spectrum zde

Foto a Video: NASA