Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Bezdrátová síť dodá energii pro věci každodenní potřeby

21. 8. 2014 | |

Představte si svět, ve kterém vaše hodinky či jiné přenosné zařízení komunikuje přímo s vaším on-line profilem, shromažďuje informace o denních aktivitách – to vše bez nutnosti použití baterií. Nebo si představte bezbateriové senzory, pevně zabudované kolem domu, sledující minutu co minutu teplotní změny, a předávají informace o nich termostatu, aby tak ušetřily náklady za vytápění.

Toto není tak vzdálená budoucnost, ale blízká realita Internetu věcí. Bezbateriová technologie umožní propojení až miliardy různých zařízení. Senzory mohou být zabudovány ve věcech každodenní potřeby a pomůžou tak sledovat vše, od strukturálního zabezpečení mostů až po zdravotní stav vašeho srdce.

Inženýři z Washingtonské univerzity vytvořili koncept nového komunikačního systému, který využívá radiofrekvenční signály jako zdroj energie a zároveň zajistili internetové připojení těchto zařízení prostřednictvím Wi-Fi. Systém Američané pojmenovali Wi-Fi backscatter a jde o první technologii, která dokáže připojit bezbateriové přístroje do internetové sítě.

Wi-FI backscatter navazuje na předchozí výzkum, který prokázal, že zařízení s nízkými nároky na energii jako jsou teplotní senzory a podobné systémy mohou fungovat bez napájení z kabelu nebo baterie. Energii čerpají prostě ze signálů radia, televize nebo Wi-Fi. Práce vědců z Washingtonu posunula vývoj kupředu v tom smyslu, že jejich přístroje se zároveň dovedou připojit k internetu, což předtím nikdo nedokázal.

... více čtěte ZDE

Foto a video: University of Washington