ELEKTRO 10/2013 43 inovace, technologie, projekty Nové energetické štítkování domácích elektrospotřebičů (3. část)Ing. Juraj Krivošík,SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o. p. s.Zpracováno v rámci projektu Come On Labels ve spolupráci se společností Datart, a. s.Myčky Tipy k úspornému provozu – myčku zapínejte, až když je zcela plná,– volte automatický program, který optima-lizuje spotřeby vody a elektrické energie,– vyhýbejte se používání předmývacího pro-gramu (doporučujeme oplach před vlože-ním do myčky),– odložené mytí – s časovačem můžete nasta-vit dobu spuštění mycího programu podle potřeby (např. noční proud),– pravidelně čistěte sítko a kontrolujte stav regenerační soli a leštidla.Informace k nákupu nové myčky z pohle-du EKO – vyberte si kvalitní myčku myčku kategorie A+++ (energetická třída), třída účinnosti sušení A,– současné myčky spotřebují více než o 40 % méně elektřiny než první myčky z 80. let,– třída A+++ má o 30 % menší spotřebu ener-gie než výrobek třídy A,– větší myčky (12 až 14 sad nádobí) jsou efektivnější než menší myčky (na 6 až 9 sad, o šířce 45 cm).Počítáno při průměrné sazbě 5,00 Kč/ /kW · h a ceně vody 0,058 Kč/litr. Průměr-ný počet mycích cyklů v 60cm myčce je 220 ročně.Další změny – štítek již neuvádí index mycí účinnosti, protože všechny myčky jsou v kategorii A,– od 1. prosince 2011 je možné uvádět na trh jen myčky třídy energetické účinnosti A a lepší (popř. B pro myčky o kapacitě 10 sad nádobí a šířce 45 cm a menší),– od 1. prosince 2013 bude možné uvádět na trh jen myčky třídy energetické účinnos-ti A+ a lepší (popř. A pro myčky o kapacitě 10 sad nádobí a šířce 45 cm nebo menší).Tipy na obsluhu – volte optimální velikost myčky a myčku zapínejte, až když je zcela naplněna,– myčka šířky 60 cm je provozně úspornější než myčka šířky 45 cm,– málo špinavé nádobí vyzkoušejte umýt při teplotě vody snížené na 45 nebo 50 ° C mís-to vyšších 65 ° C,– než dáte nádobí do myčky, odstraňte z něj zbytky jídla; není však vždy nutné nádobí předmýt vodou,– špinavé nádobí dejte do myčky hned, jak-mile jej přestanete používat, a myčku za-vřete; nádobí tak v myčce nezaschne.Doporučená kritéria výběru v současnos-ti energeticky nejúspornějších spotřebi-čů na trhu – energetická třída A+++,– třída účinnosti sušení A.Nové myčky musí být od 20. prosince 2011 vybaveny novým energetickým štítkem.Elektrické trouby U elektrických trub prozatím zůstává za-chován původní typ štítku.Tipy na obsluhu – troubu nepředehřívejte, jestliže to není v receptu výslovně uvedeno,– troubu během pečení zbytečně neotevírejte, při každém otevření klesne teplota v trou-bě o 20 až 40 ° C,– je-li to možné, použijte gril; gril spotřebu-je méně energie a předehřátí není nutné.Doporučená kritéria výběru v současnos-ti nejúspornějších spotřebičů na trhu Hledejte elektrické trouby třídy A. Je však možné nalézt i trouby se spotřebou menší o 30 %, než odpovídá zařazení do energetic-ké třídy A.Tab. 3. Propočet provozu staré a nové, úsporné myčky Stáří myčky Provozní náklady (Kč za 1 rok)Zaplatí se navíc (Kč za 1 rok)Zaplatí se navíc (Kč za 5 let)nová myčka 954 0 0 5 let stará myčka 1 393 439 2 197 8 let stará myčka 1 842 888 4 441 12 let stará myčka 2 664 1 710 8 551 Obr. 4. Porovnání původní-ho (vlevo) a nového štítku myčky vážená roční spotřeba vody (založená na 280 standardních mycích cyklech ročně)číslo nařízení výrobce a model třída energetické účinnosti roční spotřeba energie (založená na 280 standardních mycích cyklech ročně)emise hluku jmenovitá kapacita myčky (počet sad nádobí)třída účinnosti sušení Obr. 5. Původní štítek pro elektrické trouby kritérium:– malé (12 – 34 l)– střední (35 – 64 l)– velké (nad 64 l)výrobce a model třída energetické účinnosti (pokračování)