Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vědci vyvinuli nejrychlejší a nejohebnější křemíkový fototranzistor na světě

6. 11. 2015 | UW-Madison | news.wisc.edu

Elektroinženýři z University of Wisconsin-Madison se nechali inspirovat očima savců a vytvořili nejrychlejší a nejcitlivější ohebný křemíkový fototranzistor na světě.

Tento inovativní fototranzistor může vylepšit výkon nespočetného množství dnes běžně používaných produktů - od digitálních kamer, brýlí s nočním viděním a detektorů kouře po sledovací systémy a satelity - které jsou závislé na elektronických světelných čidlech. Například integrace fototranzistoru do optické čočky moderní videokamery může pomoci snížit její velikost a vylepšit rychlost a kvalitu videa či fotografií.

Nejrychlejší silikonový fototranzistor na světě

Tento jedinečný fototranzistor, který dalece předčí všechny předchozí fototranzistory svou citlivostí a odezvou, vyvinuli profesor elektroinženýrství a výpočetní techniky Zhenqiang Ma a jeho kolega, vědec Jung-Hun Seo.

Jedním z důležitých aspektů úspěchu tohoto nového fototranzistoru je inovativní metoda výroby, při které se v závěrečném kroku fototranzistor převrátí na plastovou podložku a reflexní kovová vrstva se nachází naspodu. „Při použití naší metody, na rozdíl od jiných fotodetektorů, dochází k mnohem efektivnějšímu pohlcování světla v ultra tenké křemíkové vrstvě, protože světlo není blokováno žádnou kovovou vrstvou nebo jiným materiálem,“ uvedl Ma.

Celý článek na UW-Madison

Image Credit: UW-Madison

-jk-