Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

ČEPS zahájila stavbu ochranných transformátorů

2. 6. 2015 | ČEPS, a.s. | www.ceps.cz

V elektrické stanici Hradec u Kadaně proběhlo v úterý 2. června slavnostní zahájení stavby PST (Phase Shifting Transformers) transformátorů. Transformátory s řízeným posuvem fáze zajistí bezpečný provoz naší přenosové soustavy jak v době extrémních tranzitních přetoků, tak i během dlouhodobých omezení při rozsáhlých rekonstrukcích přenosových vedení.

Toto v České republice unikátní zařízení uvede společnost ČEPS do provozu na konci roku 2016. Celkové investiční náklady na stavbu nepřesáhnou 2 miliardy korun. „Transformátory jsou sice drahé, ale jejich životnost bude více než 40 let. Kdyby došlo k jakémukoliv výpadku, tak ztráty by byly daleko větší, než jsou náklady na stavbu PST transformátorů. To je pro nás jasný důkaz toho, že se tato investice vyplatí,″ říká předseda představenstva ČEPS Vladimír Tošovský.

Současná podoba místa, kde budou stát a od konce roku 2016 fungovat PST (červen 2016)
Současná podoba místa, kde budou stát a od konce roku 2016 fungovat PST (červen 2016)

Transformátory s regulací fáze jsou stroje, které prostřednictvím změny fázového úhlu napětí na jeho vstupu a výstupu umožňují aktivní řízení protékajícího činného výkonu. Zjednodušeně řečeno, představíme-li si přenosovou soustavu jako rybník s mnoha výpustěmi, funguje PST jako stavidlo, nebo naopak jako čerpadlo, které omezí, resp. zvýší průtok danou výpustí. Omezení toku na jedné větvi oproti ostatním paralelním větvím sítě způsobí přerozdělení toků. Protože elektřina proudí cestou nejmenšího odporu, část toků se přesune na okolní, méně zatížená vedení.

„Díky PST je možné řešit úzká místa v síti nebo omezit přetížení některých prvků sítě. Umístění transformátorů na česko-německém profilu pomůže omezit rizika přetěžování vnitřní sítě České republiky vlivem přetoků směrem sever-jih. Sníží se ale také riziko zavlečení velkých systémových poruch ze zahraničních sítí, vyjmenovává přednosti nového stroje Milan Kovařík, místopředseda představenstva společnosti.

Realizace výstavby transformátorů s regulací fáze nepředstavuje pouze zakoupení samotných strojů, ale také podstatné rozšíření stávající rozvodny Hradec u Kadaně.

Vizualizace budoucích transformátorů PST v Hradci u Kadaně.

„V souvislosti s instalací PST bude nutné upravit stávající vývodová pole vedení do Německa a pro připojení PST vybudovat nová pole rozvodny umístěná mimo stávající areál rozvodny. Stavba stanovišť PST, přívodních a vývodových polí bude probíhat na zelené louce v sousedství rozvodny" dodává Kovařík.

Koordinované provozování našich PST transformátorů s obdobnými na německo-polské hranici pomůže stabilizovat a vymezit tranzitní toky. Cílem výstavby není zabránit tomu, aby elektřina proudila. Platí, že ČEPS chce přenášet maximální množství elektřiny, ale bezpečně. A to právě tento speciální typ transformátoru umožní.

Tiskové materiály ČEPS, a.s.

ČEPS, a.s.

ČEPS, a.s.
Elektrárenská 774/2
Praha 10
101 52
www.ceps.cz